Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Όταν ροκάρουν οι βιολιτζήδες...τα δοξάρια παίρνουν φωτιά!

H rock μουσική όπως διαμορφώθηκε κυρίως στην δεκαετία του '70, ανέδειξε έναν τεράστιο πλούτο τόσο στο επίπεδο των συνθέσεων όσο και στον τομέα τον μουσικών.
Κλασσικά άλμπουμ, αθάνατα τραγούδια, πανέμορφοι στίχοι και φοβεροί οργανοπαίκτες, όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζουν να προσφέρουν μοναδικές στιγμές ροκ πανδαισίας.
Μία από τις πιο πρωτοπόρες φάσεις της μουσικής που αγαπάμε είναι και η χρήση κλασικών οργάνων όπως λόγου χάριν είναι το βιολί, αυτό το υπέροχο τετράχορδο που με μαζί με το δοξάρι, πολλοί και άξιοι μουσικοί κατόρθωσαν με το δεξιοτεχνικό παίξιμο τους να κάνουν σήμα κατατεθέν το συγκεκριμένο έγχορδο σε αρκετά ροκ σχήματα. Παράλληλα η δημιουργική χρήση του σε ορισμένα κομμάτια, τα έκαναν δημοφιλή και λατρεμένα.

Μπάντες όπως οι Kansas, Flock, Charlie Daniels Band, Frank Zappa & The Mothers Of Invention, οι U.K. και αρκετοί άλλοι καλλιτέχνες χρωμάτισαν με εμπνευσμένο τρόπο τις συνθέσεις τους και κατόρθωσαν να αφήσουν πίσω τους την δική τους σφραγίδα.
Σίγουρα και σε αυτό το αφιέρωμα θα έχουμε ξεχάσει ή αδικήσει καλλιτέχνες ή τραγούδια αλλά όπως αναφέρω συνήθως, στο Rocktime.gr προσπαθούμε να παντρεύουμε τις προσωπικές μας μουσικές εμπειρίες και αναμνήσεις με το ενημερωτικό κομμάτι.
Ας δούμε λοιπόν συνθέσεις και μπάντες που έγραψαν χάριν του εκπληκτικού παιξίματος του βιολιού την δική τους λαμπρή, prog, folk και hard rock διαδρομή. Και όπως λέει και ο τίτλος του αφιερώματος: "Όταν ροκάρουν οι βιολιτζήδες, τα δοξάρια παίρνουν φωτιά!
 
 
1. Charlie Daniels Band: "The Devil Went Down to Georgie"
- Album: "Million Mile Reflections" (1979)
Στο δέκατο στούντιο της άλμπουμ της country rock μπάντας υπάρχει ένα κομμάτι που έχει σημαδέψει γενιές και γενιές των λεγόμενων παλιοροκάδων. Μία πραγματική καταιγίδα, παιγμένη από τον Charlie Daniels (γεννημένος το 1938 και είναι ακόμη ενεργός και στο σινεμά) σε ένα απίστευτο σολάρισμα που σε παραπέμπει σε παλιές western ταινίες. Το κομμάτι ακούγεται στην ταινία "Urban Cowboy" με πρωταγωνιστή τον John Travolta.
 
2. The Who: "Baba O'Riley"
 - Album: "Who's Next" (1971)
Οι "ειδικοί" το έχουν κατατάξει μέσα στα 100 καλύτερα κομμάτια όλων των εποχών και σίγουρα συμφωνούμε μαζί τους. Μία μικρή λεπτομέρεια είναι ότι ο Roger Daltrey ερμηνεύει όλα τα φωνητικά του κομματιού, εκτός από το σημείο "Don't cry/don't raise your eye/it's only teenage wasteland", που τραγουδά ο Pete  Townshend. Τέλος το εκπληκτικό θέμα του βιολιού παίζει ο βιρτουόζος Dave Arbus από τους East of Eden.
 
 
3. Blind Faith: "Sea Of Joy"
- Αlbum: "Blind Faith" (1969)
Το μοναδικό άλμπουμ της πρώτης ουσιαστικά σούπερ μπάντας  περιλαμβάνει ένα πανέμορφο κομμάτι, μία σύνθεση του Steve Winwood ενώ το βιολί παίζει ο Ric Grech (Traffic, Family), o οποίος εκτός των άλλων ήταν και εξαιρετικός μπασίστας.
 
 
 4. It's a Beautiful Day: "White Bird"
 - Αlbum: "It's a Beautiful Day" (1969)
 To ψυχεδελικό γκρουπ από το San Francisco όπου ο τραγουδιστής και βιολιτζής David LaFlamme μαζί με την σύζυγό του Linda Baker LaFlamme έχουν συνυπογράψει ένα από τα καλύτερα κομμάτια στα τέλη των sixties. Προσθέτουμε την θαυμάσια συν-ερμηνεία της Pattie Santos, το ουράνιο βιολί του David LaFlamme ενώ το στιχουργικό δίλλημα της μπάντας σε ταξιδεύει σε εποχές που υπήρχε ακόμη λίγο ρομαντισμός.
 
5.  The Beatles: "Eleanor Rigby"
 - Αlbum: "Revolver" (1966)
Το δίδυμο Lennon–McCartney συνθέτει άλλη μία θαυμάσια μελωδία και η ιστορία, από που προήλθε το όνομα "Eleanor Rigby" έχει πολλές εκδοχές στο οποίο εμπλέκεται η εκκλησία, μία ηθοποιός και μία μοναχική κοπέλα. Στην εκτέλεση του κομματιού συμμετέχουν αρκετοί μουσικοί εγχόρδων που παίζουν εκτός από βιολί, τσέλο και βιόλα.Το κομμάτι διασκεύασαν εξαιρετικά οι Kansas και ο Ray Charles.
 


6. Kansas: "Icarus - Borne on Wings of Steel"
 - Album: "Masque" (1975)
Η θρυλική αμερικάνικη μπάντα επέβαλλε με το παίξιμο και τις εκπληκτικές δημιουργίες της, το βιολί και το δοξάρι στις συνειδήσεις των ροκ οπαδών.
H τρομερή προσωπικότητα του βιολιστή Robby Steinhardt (υπέροχος και σαν ερμηνευτής) έδειξε ένανν ακόμη δρόμο ότι το progressive rock δεν είναι μόνο πολυδαίδαλες και κουραστικές συνθέσεις αλλά μία πραγματική πανδαισία έμπνευσης και ήχων όπου μπορεί να σε σαγηνέψει κυριολεκτικά.
 
 
7. John Mellencamp: "Paper in Fire"
 - Album: "The Lonesome Jubilee" (1987)
Επηρεασμένο στιχουργικά από την Βίβλο, το συγκεκριμένο κομμάτι είναι μία από τις καλύτερες συνθέσεις του Αμερικανου δημιουργού. Στο βιολί συναντάμε την πολυτάλαντη Lisa Germano, η οπoία έχει συνεργαστεί με Davi Bowie, Simple Minds, Bob Seger, Iggy Pop). Aξίζει να δείτε  το αντίστοιχο βίντεο κλιπ μόνο και μόνο για το κέφι που βγάζει ενώ το τραγούδι έφτασε μέχρι το νο 9 του Billboard chart.
 

8. Jefferson Airplane: “Milk Train”
 - Album: "Long John Silver" (1972)
Έβδομο στούντιο της θρυλικής μπάντας και η ερμηνεία της Grace Slick στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι σπαρακτική με τις κιθάρες να δημιουργούν ξεχωριστές ροκ εξάρσεις. Σε όλα αυτά συναντάμε τον σπουδαίο Papa John Creach (πέθανε το 1994) που με το βιολί του προσθέτει κι άλλη δυναμική στην σύνθεση. Ο Papa John Creach ήταν μία μεγάλη μουσική προσωπικότητα που είχε συνεργαστεί με Louis Armstrong,  Big Joe Turner, T-Bone Walker, Nat King Cole και πολλούς άλλους καλλιτέχνες.
 
9. U2: “Sunday Bloody Sunday” 
 - Αlbum: "War" (1983)
Σε μία από τις πιο κλασσικές συνθεσεις της Ιρλανδέζικης μπάντας, λίγοι γνωρίζουν ότι το θέμα του βιολιού το παίζει ο συμπατριώτης τους Steve Wickham, ο οποίος για αρκετά χρόνια μετέπειτα  ήταν μέλος των Waterboys. αλλά και συνεργάτης των Elvis Costello, the Hothouse Flowers, Sinéad O'Connor και World Party.
Ο ροκ μύθος λέει ότι ο Steve Wickham, πλησίασε το Edge ένα πρωί σε στάση λεωφορείου και ρώτησε αν το U2 είχε ανάγκη για βιολί στο επόμενο άλμπουμ τους. Εκείνος απάντησε γιατί όχι, και την επόμενη μέρα βρέθηκαν στο στούντιο και μεσα σε λίγες ώρες το ηλεκτρικό βιολί του Wickham έγινε η τελευταία οργανική συνεισφορά στο τραγούδι!
 
10.Frank Zappa & The Mothers Of Invention: "Directly From My Heart To You"
 - Album: "Weasels Ripped My Flesh" (1970)
Είμαστε την περίοδο που ο ιδιοφυής μουσικός κυκλοφορεί, τρία-τρία τα άλμπουμ μέσα σε μία χρονιά και παίζει κοινώς "παπάδες" μαζί με εξίσου απίθανους μουσικούς.
Εδώ είναι παρέα, με τους αγαπημένους του, The Mothers of Invention και τον βιρτουόζο βιολονίστα Don Francis Bowman "Sugarcane" Harris , ο οποίος τραγουδά το συγκεκριμένο κομμάτι σε στίχους του Little Richard δίνοντας μας ένα πανέμορφο blues rock αποτέλεσμα.

 
 
11. U.K.: "Caesar's Palace Blues"
 - Album: "Danger Money" (1979)
Ο βιολινίστας και κημπορντίστας Eddie Jobson (Curved Air, Roxy Music, Frank Zappa) ήταν ένας από τις τέσσερις σημαντικούς μουσικούς που αποτελούσαν το prog κουαρτέτο και που καθόρισε τον ήχο τους. Ειδικά στο πρώτο άλμπουμ των U.K. που είναι πλέον κλασσικό, είναι η αποθέωση του προοδευτικού ήχου. Εμείς προτιμήσαμε να διαλέξουμε μία πιο "εύπεπτη" σύνθεση από το δεύτερο άλμπουμ της μπάντας.
 
12. Flock: "Tired of Waiting for You"
 - Album: "Flock" (1969)
 Η Αμερικάνικη jazz-rock μπάντα από το Σικάγο έχει σαν βαρύ πυροβολικό τον βιολινίστα Jerry Goodman που συμμετείχε στα δύο πρώτα άλμπουμ των Flock, και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους Mahavishnu Orchestra, Jan Hammerκαι, John McLaughlin και αρκετά άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες. Το συγκεκριμένο κομμάτι αποτελεί διασκευή σε μία σύνθεση που υπάρχει στο δεύτερο άλμπουμ των Kinks με τίτλο "Kinda Kinks" (1965).
 
 
13. King Crimson: "Larks' Tongues in Aspic"
 - Αlbum: "Larks' Tongues in Aspic part I & II" (1973)
H μπάντα του Robert Fripp έχει καταφέρει να ξεπεράσει το στενό όρο του progressive rock και οι πειραματισμοί που έχει κάνει στα περισσότερα άλμπουμ της φτάνει στα όρια της μουσικής παράνοιας.
Εδώ σε αυτή την "τρέλλα" των King Crimson η συνεισφορά του βιολινίστα David Cross είναι απλά μοναδική.
 
 
14. Bob Dylan: "Hurricane"
 - Αlbum: "Desire" (1975)
Ένα τραγούδι διαμαρτυρίας για την καταδίκη του πρώην πυγμάχου Rubin "Hurricane" Carter για τριπλή δολοφονία είναι από τα πιο δημοφιλή άσματα του Bob Dylan. Το παίξιμο της βιολίστρας Scarlet Rivera, του έδωσε μία ξεχωριστή  σύνθεσηχάρη και ανέδειξε ακόμη περισσότερο μία υπέροχη σύνθεση από το άλμπουμ "Desire".
 

15. Levellers: "Belaruse"
 - Album: "Levellers" (1993)
Αυτή η απίθανη folk-punk-rock κολλεκτίβα, έχει  κυκλοφορήσει στην δεκαετία του '90 μία σειρά πολύ καλών άλμπουμ. Με βάση τον φανταστικό βιολιστή Jonathan Sevink, οι συνθέσεις τους έχουν αποκτήσει μία ορμή και έναν ήχο που όσοι τους έχετε παρακολουθήσει live θα νιώσετε την μελωδική δύναμη που κρύβουν οι "αναρχικοi" Levellers.
 
16. The Waterboys: "The Whole of the Moon"
 - Album: "This Is the Sea" (1985)
Οι Σκωτο-ιρλανδική folk-rock μπάντα μεγαλούργησε κυρίως στην δεκαετία του '80 και συνεχίζει να μας συνεπαίρνει ακόμη και σήμερα. Η συμβολή του βιολινίστα Steve Wickham ώστε ο συνθετικός οίστρος του Mike Scott να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα εκείνη την χρονική περίοδο ήταν καθοριστική για την επιτυχία του γκρουπ. Ένα μνημειωδες τραγούδι της εφηβείας μας.
 
17. Al Stewart: "Year of the Cat"
 - Album: "Year of the Cat" (1976)
Ο εν λόγω καλλιτέχνης είναι γνωστός για το συγκεκριμένο κομμάτι τουλάχιστον στην πατρίδα μας αν και έχει κυκλοφορήσει τουλάχιστον δεκαέξι στούντιο άλμπουμ και έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Alan Parsons, Jimmy Page, Rick Wakeman και Tori Amos. Το τραγούδι συνυπογράφει ο Peter Wood σε παραγωγή του μεγάλου Alan Parsons και το όμορφο θέμα του βιολιού πάιζει ο τζαζίστας Bobby Bruce.
 

18. Shooting Star: "Tonight"
 - Album: "Shooting Star" (1980)
OΙ Αμερικανοί είναι σχεδόν άγνωστοι στην χώρα μας ενώ στην πατρίδα τους την δεκαετία του '80 που είχαν την πιο κύρια δράση δεν έκαναν ιδιαίτερα πράματα αν και τα πρώτα πέντε άλμπουμ τους είναι εξαιρετικά. Ακολουθώντας τα βήματα των Kansas στην πιο εμπορική περίοδο τους (τι σύμπτωση είναι και η πόλη-βάση των Shooting Star) είχαν στο line up τους ως βασικό μέλος τον βιολιστή Charles Waltz ο οποίος πρόσθετε ένα ιδιαίτερο χρώμα στις hard rock/aor συνθέσεις της μπάντας.
 
 
19.City: "Am Fenster"
 - Album: "Am Fenster" (1978)
Μέσα στον ζόφο του ολοκληρωτικού καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας, ξεπετάχτηκε η μπάντα των City (πρώην City Band Berlin). H συγκεκριμένη folk-rock σύνθεση (επηρεασμένη από την βουλγαρική δημοτική μουσική) είχε αρχικά απορριφθεί to 1974 διότι η δισκογραφική τους εταιρεία αρνήθηκε να το ηχογραφήσει, γιατί είχε μεγάλη διάρκεια και επιπλέον δεν τους άρεσε που καινοτομούσαν με τη χρήση βιολιού. Τελικά το 1978 κυκλοφορούν την εκρηκτική σύνθεση με το τσιγγάνικο βιολί του Georgi Gogow να σε καθηλώνει όπως και η μελαγχολική φωνή του Toni Krahl.  Τέλος το κομμάτι είναι στιχουργικά επηρεασμένο από την Γερμανίδα ποιήτρια, Hildegard Maria Rauchfuß.
 

20. Mahavishnu Orchestra: "Cosmic Strut"
 - Αlbum: "Visions of the Emerald Beyond" (1975)
Η jazz/rock-fussin μπάντα είχε ως ηγέτη τον κιθαρίστα John McLaughlin. όμως η παρουσία  του Γάλλου βιολινίστα Jean-Luc Ponty (Frank Zappa, solo)  σε δύο δίσκους ήταν σημαντική στην άριστη τεχνοτροπία και στον προοδευτικό ήχο του σχήματος. To "Visions of the Emerald Beyond" ηχογραφήθηκε μέσα σε δέκα μόλις μέρες. Επιπλέον να θυμίσουμε ότι με τους Mahavishnu Orchestra είχε συνεργαστεί νωρίτερα ο Jerry Goodman των Flock.
 
21. Jackson Browne: "Cocaïne"
 - Αlbum: "Running on Empty" (1977)
Το βιολί του αμερικανού David Lindley δίνει ένα ακόμη πιο μελαγχολικό τόνο στο κομμάτι και είναι μία ξεχασμένη σύνθεση του μπλουζίστα Gary Davis ενώ στην συγγραφή των στίχων συμμετέχει κι ο Glen Frey των Eagles.
To τραγούδι είναι ηχογραφημένο σε δωμάτιο ξενοδοχείου όπως και τα υπόλοιπα κομμάτια του δίσκου που έχουν ηχογραφηθεί είτε στο live stage είτε στο tour bus.
 
22. Electric Light Orchestra: "Mr. Blue Sky"
 - Album: "Out of the Blue" (1977)
Αν και προσωπικά ποτέ δεν ήμουν οπαδός της συγκεκριμένης μπάντας, στο έβδομο τους δίσκο υπάρχουν αρκετές καλές συνθέσεις. Το "Mr. Blue Sky" έχει μπόλικα βιολιά από τον κύριο Mik Kaminski όπου παρέα με τα τσέλο των Hugh McDowell και Melvyn Gale ανεβάζουν κι άλλο την σύνθεση, στην οποία κυριαρχούν μπητλικές μελωδίες και τα ανάλογα φωνητικά.
 
23. Rod Stewart: "You Wear It Well"
 - Album: "Never a Dull Moment" (1972)
Στο τέταρτο σόλο άλμπουμ, του σημαντικού ερμηνευτή, βρίσκεται η folk rock σύνθεση που σκαρφάλωσε στο νο 1, των βρεττανικών τσαρτ. Στο βιολί συναντάμε τον Dick Powell, που συνεργάστηκε μαζί του, σε τέσσερα σόλο άλμπουμ και έδωσε το δικό του στίγμα στις πρώτες δουλειές του Rod Stewart.
 
Φώτης Μελέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...