Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

GLORY DAYS - 1980

Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε μέσα από τις σελίδες του http://www.rockway.gr/ τα πιο αγαπημένα άλμπουμ και τραγούδια των περασμένων δεκαετιών κατά την προσωπική μας άποψη πάντα.Φυσικά θα υπάρξουν διαφωνίες για την επιλογή αυτή αλλά μην ξεχνάτε ότι είναι καθαρά η δικές μας μουσικές "αδυναμίες" οπότε επιτρέψτε μας όποιες παραλείψεις δείτε ή επισημάνετε στο αφιέρωμά μας.
Θα ξεκινήσουμε λοιπόν από το 1980 και έπειτα θα ακολουθήσουν και οι επόμενες χρονίες .Ξεκινάμε λοιπόν...
MICHAEL SCHENKER GROUP (Chrysalis)
Ήταν μόλις 25 χρονών ο σπουδαίος Γερμανός κιθαρίστας όταν κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ με τους Michael Schenker Group.
Πνιγμένος στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά εκείνη την περίοδο(τα ίδια έκανε μέχρι πρότινος) και μετά την φυγή του από τους UFO,προσπάθησε να σχηματίσει μία μπάντα με τον Billy Sheehan(Talas,DL.Roth,Mr Big) και Denny Carmasi(Montrose,Gamma,Heart) όμως τελικά το σχήμα δεν ευδοκίμησε.
Είχε προηγηθεί η συμμετοχή του στο Lovedrive των Scorpions μιας και ο αδελφός του Rudolf προσπάθησε να τον σώσει από τις καταχρήσεις και να τον μαζέψει αλλά μάταια…
Παρόλα αυτά και μετά από νέες δοκιμές και αρκετό ψάξιμο ο ταλαντούχος Γερμανός με βάση την Αγγλία σχηματίζει τους MSG με τον Don Airrey στα κήμπορντς , τον Μο Foster στο μπάσσο, τον Simon Phillips στα ντράμς και τον Gary Barden στα φωνητικά.
Το ντεμπούτο άλμπουμ των MSG είναι γεμάτο ενέργεια, σκληρές μελωδίες ποτισμένα με τα τρομερά ριφφς και solo του «Μιχαλάκη»(ειδικά στο Lost Horizons δίνει ρέστα) αποδεικνύοντας ότι παρά τα προσωπικά του προβλήματα η κιθάρα είναι η πιο πιστή σύντροφός του.
Τραγούδια όπως τα Armed and Ready, Cry for the Nations, Victim of Illusion και τα insturmental “Into The Arena» και «Βijou Pleasurette” αποδεικνύουν το κιθαριστικό μέγεθος και τις πλούσιες ικανότητες ενός μεγάλου μουσικού.
Μπορεί τα φωνητικά του G.Barden με το πρώτο άκουσμα να μην ενθουσιάζουν όμως συμμετέχει ενεργά στις συνθέσεις όλων των τραγουδιών και καταφέρνει με την παθιασμένη ερμηνεία του να δώσει τα απαραίτητα vibes στον δίσκο.
Σούπερ δίσκος και σούπερ ντεμπούτο από τον πιο μελωδικό κιθαρίστα του hard rock
(Σχεδόν η ίδια μπάντα 28 χρόνια με τον Νeil Murrey όμως στο μπάσο κυκλοφόρησαν το καταπληκτικό In the midst and the beauty)
AC/DC: Back in Black (Epic)
Τι να πούμε για αυτό το άλμπουμ!!!
Όλα τα τραγούδια είναι το ένα καλύτερο από το άλλο με κορυφαία το ομώνυμο Back In Black, το ανεπανάληπτο Hells Bells που ανοίγει το δίσκο υπό τον ήχο καμπάνας, τα εκπληκτικά You Shook me All Night Long και Shoot to Thrill, την προσωπική μας αδυναμία το Let Me Put my Love Into You και φυσικά και τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου.
Το έβδομο άλμπουμ των AC/DC κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1980 σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για το γκρουπ αφού την ίδια χρονιά ο τραγουδιστής Bon Scott(19 Φεβρουαρίου 1980) έφυγε άδοξα από την ζωή λόγω υπερβολικής χρήσης αλκοόλ.
Το συγκρότημα απομονώθηκε για δύο μήνες στις Μπαχάμες και παρά την κακή ψυχολογία δημιούργησε ένα από τα καλύτερα και πιο εμπορικά άλμπουμ της καριέρας τους.
Ο αντικαταστάτης του μεγάλου Bon Scott ονομαζόταν… Brian Johnson(Geordie) αποδείχτηκε λίρα εκατό και με τη βοήθεια του μάγου της κονσόλας Robert John Mutt Lang
(Def Leppard,Foreigner,Cars,Bryan Adams κ.α.) έφτιαξαν ένα τρομερό άλμπουμ.
Ο Angus Young με την βοήθεια του αδελφού του στο Back in Black κάνει απίστευτα όργια με την κιθάρα με συνέπεια και ο πιο δύσπιστος οπαδός των AC/DC να νιώσει τον αυθεντικό hard rock θυμό του συγκροτήματος για την ατυχία που τους κτύπησε.
Το άλμπουμ πούλησε πάνω από 23 εκατομμύρια αντίτυπα έγινε πλατινένιος σχεδόν παντού και η περιοδεία που ακολούθησε ήταν ένας πραγματικός θρίαμβος!
BLACK SABBATH: Heaven and Hell(Warner Bros)
Σε καλό βγήκαν τελικά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Black Sabbath με τον Ozzy Ozbourne εκείνη την περίοδο και την αλλαγή που έκαναν στη θέση του τραγουδιστή.
Ευτυχώς το ίδιο συνέβη και προσωπική καριέρα του “τρελλού” Ozzy.
Το Heaven and Hell κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1980 και κατόρθωσε να πουλήσει αρκετά καλά για τη εποχή του, να ανεβάσει τραγούδια στα τσαρτς αλλά κυρίως να οδηγήσει το γκρουπ σε νέους μουσικού δρόμους.
H πρόσληψη του δαιμόνιου κοντού Ronnie James Dio( Rainbow,Elf)αναγέννησε το συγκρότημα και μαζί με τον σπουδαίο κιθαρίστα Tonny Iommi, τον μπασίστα,Geezer Butler και τον Billy Ward στα ντραμς(έφυγε αμέσως μετά και την θέση του ανέλαβε ο Vinnie Appice) ηχογράφησαν το καλύτερο άλμπουμ(κατά την ταπεινή μας άποψη) της ιστορία τους και ένα από τα πιο επιδραστικά στο χώρο του μεταλλικού ροκ.
Φοβερά ριφς, απίστευτοι heavy ρυθμοί, επικές ενορχηστρώσεις και τραγούδια ύμνοι όπως τα Neon Knights, Chidren of the Sea, Die Young και φυσικά το αξεπέραστο Heaven and Hell .
Στο άλμπουμ βοήθησε με τα ατμοσφαιρικά του κήμπορντς ο Geof f Nichols(δεν ήταν επίσημο μέλος της μπάντας) , η παραγωγή του Martin Birch τριάντα χρόνια σχεδόν μετά είναι για σεμινάριο ενώ το εξώφυλλο παραμένει γοητευτικό ακόμα και σήμερα.
JUDAS PRIEST: British Steel(CBS)
Κλασικό ,υπέροχο,μοναδικό είναι το συναίσθημα ακούγοντας ξανά το British Steel(σε βινύλιο παρακαλώ) με το χαρακτηριστικό εξώφυλλο σήμα κατατεθέν στη συνέχεια πολλών «αγριεμένων» teenagers εκείνης της εποχής .
Oι περισσότερες ηχογραφήσεις έγιναν στα studios του Ringo Starr των Βeatles και την παραγωγή ανέλαβε ο σπουδαίος Tom Allom.
Είχε προηγηθεί η κυκλοφορία του παρεξηγημένου live στην Ιαπωνία «Unleased the East» και συνεπώς οι JUDAS PRIEST επιθυμούσαν να σβήσουν τις φήμες με ένα δυνατό άλμπουμ και ευτυχώς το κατάφεραν και με το παραπάνω.
Τι να πούμε για το super classic Breaking the Law ή για το άλλο classic
Living After Midnight ,υποκλινόμαστε στα Metal Gods και Grinder ενώ το United είναι η φυσική συνέχεια του We will rock you.
Ο R.Halford βρίσκεται σε τρομερά κέφια ενώ οι κιθαρίστες Κ.Κ Downing και G.Tipton ξερνούν φλογισμένα ριφς και solos βάζοντας τις μεταλλικές βάσεις για τα συγκροτήματα της νεώτερης γενιάς.
Όποιος λοιπόν δεν έχει το British Steel στην δισκοθήκη του δεν προσβάλλει την μουσική που αγαπάει αλλά τον εαυτό του.
Καταλάβατε γιατί άλμπουμ μιλάμε φίλοι μου…
OZZY: Blizzard of Ozz (Jet)
Για πολυτάραχη ζωή του Ozzy μπορούν να γραφτούν εγκυκλοπαίδιες όμως όλα αυτά τα γεγονότα έβγαλαν μια θετική ενέργεια στα φοβερά άλμπουμς που κυκλοφόρησαν κυρίως την δεκαετία του ΄80.
Το Blizzard of Ozz βγήκε στην αγορά τον Σεπτέμβριο του 1980 σε Μ.Βρεττανία και Ευρώπη ενώ στην Αμερική βγήκε στα δισκοπωλεία τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Το παρθενικό άλμπουμ του Ozzy Ozbourne ήρθε σε μια περίοδο που έπρεπε ο χαρισματικός καλλιτέχνης να αποδείξει στους οπαδούς των Black Sabbath ότι κακώς εκδίωχθηκε (ή αλλιώς αποχώρησε..) από το συγκρότημα.
Ήταν το πρώτο άλμπουμ του “crazy Οzzy” με δικιά του μπάντα με έμπειρους και καταξιωμένους μουσικούς όπως τον Bob Daisley(Rainbow) στο μπάσο, τον Lee Keerslake(Uriah Heep) στα ντραμς και τον άσημο αλλά καταπληκτικό κιθαρίστα και πρόωρα αδικοχαμένο Randy Rhoads(Quiet Riot).
Τα I don’t know, Crazy Train, Mr Crowley και Goodbye to Romance έχουν γράψει την δική τους ιστορία ενώ το Revelation(Mother Earth) είναι το μόνο ουσιαστικά τραγούδι που θυμίζει εποχές των Sabs.
Ο Randy Rhoads είναι μια πραγματική αποκάλυψη στην κιθάρα και με το παίξιμό του σαρώνει τα πάντα ,αναδεικνύει το πλούσιο ταλέντο του αλλά βοηθάει τρομερά και στο συνθετικό κομμάτι.
Για το Suicide Solution o Ozzy κατηγορήθηκε ότι οι στίχοι του τραγουδιού επηρέασαν την αυτοκτονία ενός νεαρού φαν κάτι που όμως δεν συνέβη ποτέ όπως δέχτηκε και το δικαστήριο.
Συνοπτικά ένα αριστούργημα που έδωσε τον αέρα της ανανέωσης όχι μόνο στον Ozzy αλλά και στο Hard ‘n Heavy rock για την δεκαετία που μόλις άρχιζε…

ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑ ALBUMS
1- KROKUS: Metal Rendez-vous
Οι Ελβετοί δημιουργούν ουσιαστικά τον πρώτο επιτυχημένο συνθετικά hard ‘n boogie rock δίσκο τους με κομματάρες όπως τα Tokyo Nights,Streamer,Fire και με την συνέχεια να είναι καταιγιστική…
2- QUEEN: The Game
Από τους τελευταίους εμπνευσμένους δίσκους τους που παίζουν μέχρι και κάντρυ!!! Μεγάλες επιτυχίες όπως Another One Bites Of Dust και Crazy Little Thing... αλλά και με τα εκπληκτικά Dragon Attack και Play the Game να μας παίρνουν τα μυαλά.
3- REO SPEEDWAGON: Hi Infidelity
Πλατινένιο, εξαίσιο, θαυμάσιο με αθάνατες μπαλάντες και μελωδικά hard rock διαμάντια αλλά με το Follow My Heart να παραμένει η προσωπική μας αδυναμία.
4- JOURNEY: Departure
Αν δεν είχαν κυκλοφορήσει τόσοι σπουδαίοι δίσκοι την συγκεκριμένη χρονιά θα ήταν και ο Steve Perry με τον Neil Schon στην κορυφή των άλμπουμ.
5- WHITESNAKE: Ready and Willing
Με τον δίσκο αυτό η παρέα του David Coverdale κάνει προπόνηση για τα μεγάλα που έπονται τις επόμενες χρονιές με τον ύμνο Fool for Your Loving να ανοίγει
6- RUSH: Permanent Waves
Οι Καναδοί αποδεικνύουν το μεγαλείο τους και φυσικά ο όρος progressive στο συγκεκριμένο άλμπουμ αποκτάει νόημα και αξία…
TOP-TEN ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
1-.Back in Black (ΑC/DC)
2-Chidren of the Sea (BLACK SABBATH)
3-Breaking the Law (JUDAS PRIEST)
4-Tokyo Nights (KROKUS)
5-Rock Brigade(DEF LEPPARD)
6-Any Way You Want it (JOURNEY)
7-Dragon Attack(QUEEN)
8-Fool for Your loving (WHITESNAKE)
9-Mr Crowley(OZZY)
10-Spirit of Radio(RUSH)
Γράφει ο Φώτης Μελέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...