Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Rikard Sjöblom’s Gungfly: "Friendship"


Και ποιος είναι αυτός ο Rikard τώρα που θέλει να βγάλει και άλμπουμ στην InsideOut θα μπορούσε να πει κάποιος που δεν τον γνωρίζει από την προηγούμενη μπάντα του, τους Σουηδούς Beardfish, η οποία παρότι ήταν μία από τις πιο σταθερές, σύγχρονες prog-rock μπάντες, με πολύ καλά άλμπουμ, τελικά διέλυσε το 2016.

Αναμφισβήτητα, αυτή η νέα προσπάθεια συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία από αυτά που έκαναν τόσο τους Beardfish όσο και τους Gungfly τόσο ξεχωριστούς: περίπλοκες, λαμπερές prog-rock μελωδίες αναμεμιγμένες με αρκετά πιασάρικα ρεφρέν.
Αρχικά η μπάντα δημιουργήθηκε ως διέξοδος για τις ιδέες του Rikard Sjöblom που δεν ήταν “κατάλληλες” για τους Beardfish, παρόλο που τελικά οι Gungfly έχουν γίνει περισσότερο prog από τότε που οι Beardfish διέλυσαν. Το νέο άλμπουμ συνεχίζει αυτή την τάση, βοηθώντας να γεμίσει το κενό που άφησαν οι Beardfish. Ουσιαστικά, ο Sjöblom είναι ο ηγέτης του σχήματος, γράφοντας και ηχογραφώντας το μεγαλύτερο μέρος από τα άλμπουμ της μπάντας του. Ωστόσο, αξιοσημείωτη υποστήριξη προσφέρεται από τον ντράμερ Petter Diamant, τον μπασίστα Rasmus Diamant και τον πρώην κιθαρίστα των Beardfish, David Zackrisson.
Το "Ghost of Vanity" ανοίγει το άλμπουμ με ένα περίπλοκο αλλά συνάμα πιασάρικο- riff, έχει όμορφα μελωδικά φωνητικά και υπέροχα πλήκτρα, χαίρεσαι να τα ακούς πραγματικά!Σίγουρα αποτελεί μια προφανή επιλογή για τις ζωντανές εμφανίσεις της μπάντας στο μέλλον.
Ακολουθεί το σχεδόν 14λεπτο (!) κομμάτι "Friendship" -ένα επικό τραγούδι με τεράστιες στιγμές, άλλοτε ήπιες και άλλοτε δυναμικές και με πολλές απροσδόκητες μεταστροφές ρυθμού και ύφους. Τα πρώτα 8 λεπτά είναι instrumental βέβαια, εμπεριέχοντας όλα τα στοιχεία που κάνανε το prog-rock τεράστιο πίσω στα 70s. Η εκτελεστική αρτιότητα φυσικά είναι δεδομένη, Σουηδοί γαρ. Υπέροχη ατμόσφαιρα, πλήκτρα και κιθάρες ζωγραφίζουν, μπαίνουν και τα φωνητικά και φτάνουμε στην Βαλχάλα... που λέει ο λόγος.
Το "They Fade" είναι ένα κομμάτι που ξεχωρίζει, καθώς είναι το πιο απλό τραγούδι του άλμπουμ, σχεδόν εντελώς folk/country rock! Αλλά είναι τόσο θαυμάσιο και κολλητικό! Το "Treehouse in a Glade" είναι ένα απίστευτο instrumental που καταδεικνύει την μεγάλη έμπνευση του Rikard Sjöblom.
Θα μπορούσε να ήταν μέσα στο Songs from the wood. Το μελωδικό "Stone Cold" αναμιγνύει περίτεχνα το pop /prog/rock, διαθέτοντας ένα δυναμικό riff και ένα υπέροχο midsection πολλαπλών φωνητικών. Τρομερά εθιστικά πλήκτρα και πάλι και είμαι σχεδόν σίγουρος πως θα ναι το hit του άλμπουμ -αν έχουν hits κάτι τέτοια δισκάκια!
Το If You Fall (Part 2) σε σχεδόν 13 λεπτά, είναι ακόμη μια επική prog-rock περιπέτεια όπως μόνο ο Rikard θα μπορούσε να φανταστεί και να εκτελέσει, πρέπει να το ακούσεις για να το πιστέψεις, απλά εξαίσιο! Η φοβερά μελωδική φωνή του Rikard ανοίγει το "Crown of Leaves" που κλείνει το άλμπουμ.
Εδώ ο Rikard κατορθώνει να ενώσει αρμονικά διάφορα μουσικά θέματα, ξεχωρίζουν βέβαια τα έντονα jazzy στοιχεία. Αυτό μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται περίεργο, αλλά με κάποιο τρόπο όλα λειτουργούν όπως πρέπει στο κάτω κάτω είναι ένας prog δίσκος, όλα είναι πιθανά να συμβούν!
Ο Rasmus Diamant λάμπει φωτεινά σε αυτό το κομμάτι με το εξαιρετικό double bass. Θέλω να πιστεύω πως αυτό το σχήμα θα έχει καλύτερη τύχη από τους αδικοχαμένους Beardfish, διότι το αξίζουν αλλά και διότι το αξίζουμε και εμείς να ακούμε τόσο όμορφη μουσική! Άξιοι!
Band Members:
  • Petter Diamant / Drums on all tracks
  • Rasmus Diamant / Bass on tracks 1, 5, double - bass on track 7
  • David Zackrisson / Guitar on tracks 6, 7
  • Rikard Sjöblom / All other guitars, vocals, keyboards and bass
“Friendship” tracklisting:
  1. Ghost of Vanity
  2. Friendship
  3. They Fade
  4. A Treehouse in a Glade
  5. Stone Cold
  6. If You Fall (Part 2)
  7. Crown of Leaves
✍ The White Rider (ECLECTIC SHADOWS team)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...