Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Οι ECLIPSE συνέντευξη στο Rockway.gr


Οι εκπληκτικοί Σουηδοί ECLIPSE μίλησαν στο http://www.rockway.gr/ και ο κιθαρίστας του συγκροτήματος Magnus Henriksson μας αποκάλυψε σημαντικά πράματα για την καριέρα τους...


Πες μας πόσο δύσκολα ήταν τα πρώτα χρόνια της μπάντας.
Δεν ήταν τόσο δύσκολα, με την έννοια του να προσπαθούμε να κάνουμε το όνομα μας γνωστό, δεδομένου ότι και εμείς οι ίδιοι βλέπαμε το συγκρότημα ως project. Το μόνο που θέλαμε ήταν να κυκλοφορήσουμε ένα δίσκο για αρχή. Αυτό μας έκανε χαρούμενους για λίγο. Στη συνέχεια θέλαμε να κάνουμε ακόμα ένα με καλύτερη εταιρεία, δώσαμε και μερικές συναυλίες και κερδίσαμε κάποια προσοχή.
Αυτή τη φορά θέλαμε να κάνουμε ένα ακόμα καλύτερο CD με μια ακόμα καλύτερη μπάντα καθώς και να μας δοθεί η ευκαιρία να παίξουμε ζωντανά.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ποτέ δεν ελπίζαμε να συμβούν τα πράγματα ως δια μαγείας. Κάναμε ότι μας φαινόταν σωστό και κάναμε το όνομα της μπάντας ολοένα και πιο γνωστό.
Είμαστε μια μπάντα που ελπίζουμε ότι θα γίνεται όλο και πιο γνωστή και θα ωριμάσει σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Ο σκοπός μας δεν είναι να κυκλοφορούμε δουλειές μόνο και μόνο για να κερδίσουμε λεφτά ή προσοχή.

Στη μέχρι τώρα πορεία σας έχουν γίνει αρκετές αλλαγές στη σύνθεση της μπάντας. Μπορείς να μας πεις για ποιο λόγο γίνεται αυτό;
Λοιπόν, ξεκινώντας ως μια εντελώς καινούργια μπάντα, όπως ήμασταν τότε, ξέραμε ότι θα μας έπαιρνε χρόνια μέχρι να καταφέρουμε να ζούμε από τη μουσική μας. Άλλος φεύγει ή έρχεται μόνο και μόνο επειδή βιάζεται να γίνε γρήγορα rock star Εγώ και ο Erik, οι οποίοι ήμασταν οι μόνοι οραματιστές σε αυτό το project, είχαμε από την αρχή ένα ξεκάθαρο όραμα. Τώρα, που η μπάντα έχει κάνει ένα αρκετά καλό όνομα, κάποιοι που είχαν φύγει, θέλουν να ξαναενταχθούν στο δυναμικό της μπάντας.
Κανείς δε θέλει να συνεισφέρει στη σκληρή δουλειά που χρειάζεται στο ξεκίνημα μιας καριέρας, αλλά όταν το πράγμα έχει πάρει το δρόμο του, όλοι θέλουν ένα κομμάτι από την πίτα. Νομίζω ότι καταλαβαίνεις τι εννοώ.
Παρόλα αυτά θα ήθελα να προσθέσω ότι το τωρινό line-up είναι το πιο σφιχτοδεμένο που είχαμε ποτέ και ελπίζουμε αυτή η κατάσταση να παραμείνει.

Πιστεύετε ότι 3 δίσκοι στο διάστημα των 8 χρόνων της παρουσίας σας είναι λίγοι;
Όντως είναι. Ευελπιστούμε ότι στο μέλλον δε θα υπάρχει τόσο μεγάλο διάστημα ανάμεσα στις κυκλοφορίες μας. Στην παρούσα φάση δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που είχαμε στην αρχή, ενώ έχουμε μάθει αρκετά για το πώς να ηχογραφούμε αλλά και για το πώς να συνθέτουμε τα κομμάτια μας και πιστεύουμε ότι έτσι θα καταφέρουμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες.
Βλέποντας την όλη φάση από τη χιουμοριστική της πλευρά, το να έχεις μια μπάντα σημαίνει 50% σύνθεση κομματιών και ηχογραφήσεις και το άλλο 50% να ασχολείσαι με όλα τα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν μια μπάντα.
Τουλάχιστον έτσι ήταν τα πράγματα μέχρι τώρα.

Είναι το “Are you Ready To Rock” το καλύτερο album των ECLIPSE μέχρι τώρα;
Για να παραφράσω μια ατάκα από την ταινία "The pick of destiny": Λατρεύω αυτόν το δίσκο. Είναι ο καλύτερος δίσκος μέχρι τώρα. Τελεία και παύλα.

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές στην ενορχήστρωση και σύνθεση των κομματιών ανάμεσα στους προηγούμενους δίσκους και στον τελευταίο;
Θα έλεγα ότι αυτή τη φορά ξέραμε ακριβώς τι αποτέλεσμα θέλαμε, το οποίο ήταν ένας πιο κλασικός, ευθύς hard rock δίσκος. Πράγμα που πετύχαμε.
Ο δίσκος είναι πιο heavy και τα κομμάτια δένουν καλύτερα μεταξύ τους. Ο δίσκος έχει μια συνολικά υψηλότερη ποιότητα.
Στα προηγούμενα άλμπουμ δεν ξέραμε ακριβώς τι ζητάγαμε. Κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε και τα αποτελέσματα ήταν αυτά που ήταν.

Είσαστε ευχαριστημένοι με την πορεία του συγκροτήματος μέχρι τώρα;
Όπως είπα και προηγουμένως ποτέ δεν είχαμε υψηλές προσδοκίες. Ήμασταν απλά περίεργοι να δούμε τι άλλο μας επιφυλάσσεται και πόσο μακριά μπορούμε να πάμε.

Πες μας τα θετικά και αρνητικά στοιχεία των Erik Mårtensson και Magnus Henriksson.
Αυτή είναι δύσκολη ερώτηση, μιας και εγώ είμαι ο ένας από τους δυο, αλλά θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατόν πιο ειλικρνής.
Τα θετικά σημεία του Erik είναι, ότι είναι ένας ακούραστος εργασιομανής και οραματιστής με δεκάδες ιδέες ταυτόχρονα. Το αρχέτυπο του “τρελού καθηγητή”. Είναι πραγματικά άφοβος όταν πρόκειται να πειραματιστεί με καινούργιες ιδέες. Είναι πραγματικά τόσο γρήγορος που δε μπορείς να τον ακολουθήσεις. Όταν τον γνώρισα, ήξερα ότι αυτός ο τύπος είχε πολλές δυνατότητες. Και έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες μου. Πέρα από όλα αυτά, έχει εξελιχθεί και σε έναν αρκετά ικανό παραγωγό. Α, τραγουδάει και αρκετά καλά (!!!).
Τα αρνητικά στοιχεία είναι ότι μπορεί να είναι πραγματικά σκληρός κριτής. Πολλές φορές είναι ωμά ειλικρινής, κάτι που ενοχλεί αρκετούς και να καταστρέψει κάποιες συνεργασίες.
Εφόσον πρέπει να περιγράψω τον εαυτό μου, θα έλεγα ότι ως θετικό είναι το γεγονός ότι μπορώ να καταλάβω εκ των προτέρων ποιο θα είναι το αποτέλεσμα όταν δοκιμάζουμε νέα πράγματα. Έχω ακούσει τόσο πολύ hard rock μουσική στη ζωή μου που ξέρω όλα τα κόλπα που υπάρχουν.
Όταν ο Erik έρχεται με ιδέες, συνήθως είμαι ο καταλύτης που ξεχωρίζω τι μπορεί να δουλέψει και τι όχι. Θέλω να πιστεύω ότι και οι κιθαριστικές μου ικανότητες μπορούν να θεωρηθούν θετικά σημεία.
Από την άλλη μεριά, θα έλεγα ότι είμαι πολύ τεμπέλης. Είμαστε στο 2009 και ακόμα δεν έχω μάθει να ηχογραφώ και να επεξεργάζομαι τη μουσική μου στον υπολογιστή, κάτι που πραγματικά με ενοχλεί. Σταμάτησα τα μαθήματα πάνω στην επεξεργασία ήχου, για να μπορώ να κοιμάμαι περισσότερο. Τώρα το βρίσκω μπροστά μου.

Πολλοί είναι αυτοί που σας συγκρίνουν με μπάντες όπως οι Europe και οι Talisman, εμείς θα προσθέταμε τους Whitesnake και τους Mr Big! Οφείλεται αυτό το γεγονός στη σουηδική σας καταγωγή;
Ακούγαμε πολύ αυτές τις μπάντες, που θα ήταν έκπληξη εάν το αποτέλεσμα δε φανέρωνε αυτές τις επιρροές. Αυτή η μουσική είναι η γέννηση του πάθους που έχουμε για τη μουσική και η κληρονομιά που περήφανα συνεχίζουμε.

Έχετε ξεκινήσει να δουλεύετε για το καινούργιο σας δίσκο;
Κατά μια έννοια ναι. Το πρώτο στάδιο της διαδικασίας είναι όταν συγκεντρώνουμε τις ιδέες μας σε κασετόφωνα, ακόμα και σε κινητά. Μπορεί να είναι μια ιδέα ή μια φωνητική μελωδία. Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε τώρα.
Το δεύτερο στάδιο όταν εγώ μαζί με τον Erik συναντιόμαστε και προσπαθούμε να βάλουμε όλες τις ιδέες που έχουμε σε μια σειρά και κάνουμε μια προηχογράφηση τους.
Το τρίτο στάδιο είναι η τελική ηχογράφηση των κομματιών μας.

Στον πρώτο σας δίσκος υπήρχαν κάποιες εκπλήξεις με τη συμμετοχή του Kee Marcello και του Mats Olausson! Θα υπάρχει κάποια ανάλογη έκπληξη και στο νέο δίσκο;
Μέχρι στιγμής δεν έχουμε σχεδιάσει κάτι τέτοιο. Στα δυο πρώτα άλμπουμ φέραμε τον Mats και τον Kee για να κάνουμε το όνομα της μπάντας πιο γνωστό. Για το νέο δίσκο; Θα δούμε.
Το πρόβλημα όταν έχεις τόσο μεγάλα ονόματα σε ένα άλμπουμ είναι ότι μπορεί να επισκιάσουν τη δική σου συνεισφορά. Χα, χα..

Είσαστε ευχαριστημένοι με τις συναυλίες που έχετε δώσει καθώς και με την ανταπόκριση του κοινού;
Ναι. Μέχρι τώρα δεν έχουμε δώσει και τόσες πολλές συναυλίες. Αλλά πρέπει να ξέρεις ότι εδώ και λίγο καιρό έχουμε μια σταθερή live σύνθεση με αποτέλεσμα τώρα να μαθαίνουμε πώς να συνεργαζόμαστε όταν παίζουμε ζωντανά.

Πιστεύεις ότι το Hard Rock βρίσκεται σε κρίση;
Ασφαλώς όχι! Σαφώς η ακμή του hard rock ήταν τα 80’s και πιθανά να μην ξαναγίνει ποτέ τόσο μεγάλο, αλλά από τότε το κλασσικό hard rock και το heavy metal είναι πιο δυνατά από ποτέ και φαίνεται ότι μπορούν να αποκτήσουν ολοένα και περισσότερους νέους οπαδούς.
Για παράδειγμα πέρυσι το καλοκαίρι συναυλία των Iron Maiden στη Σουηδία σε στάδιο χωρητικότητας 60.000 ατόμων ήταν sold out μέσα σε λίγες ώρες. Νομίζω ότι αυτό είναι απόδειξη ότι το Hard rock είναι ολοζώντανο.

Σας έχει βοηθήσει το internet να προσελκύσετε νέους οπαδούς και ποια είναι η γνώμη σας για τις δισκογραφικές εταιρείες;
Το internet μας έχει βοηθήσει στο να αποκτήσουμε νέους οπαδούς και επαφές τα τελευταία χρόνια. Το Myspace είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να προωθείς εσύ ο ίδιος τη μουσική σου.
Οι δισκογραφικές εταιρείες έχουν τις κατάλληλες διασυνδέσεις, προκειμένου να προωθήσουν ένα δίσκο, αλλά δεν πρέπει τα συγκροτήματα να είναι τεμπέλικα, διότι όταν καταλαγιάσει ο θόρυβος, αυτοί θα θέλουν να προωθήσουν έναν άλλο δίσκο. Ξαφνικά σε έχουν ξεχάσει.
Τότε είναι που η μπάντα πρέπει να στηριχθεί στις δυνάμεις της και να προωθήσει τη δουλειά της μέσω συναυλιών, επαφών κλπ.
Οι μικρότερες εταιρείες σπάνια (και συνήθως ποτέ) σε βοηθούν στο θέμα των συναυλιών.

Πες μας ποια είναι τα σχέδια και τα όνειρα των ECLIPSE για το μέλλον.
Για αρχή θα πάμε στο Firefest στην Αγγλία για πρώτη φορά. Ελπίζουμε να δούμε κάποιους από εσάς, τους αναγνώστες, εκεί
Μετά από αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που θα αποτελέσει τον επόμενο δίσκο των Eclipse και στη συνέχεια θα βγούμε πάλι στο δρόμο

Δώσε ένα μήνυμα στους έλληνες οπαδούς σας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους έλληνες οπαδούς μας για την αγάπη και την υποστήριξη τους. Υπάρχουν πολλά άτομα από Ελλάδα που έχουν επικοινωνήσει μαζί μας, λέγοντας ότι θέλουν να παίξουμε εκεί σύντομα.
Υπόσχομαι ότι θα έρθουμε σύντομα για ένα live.
Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για το επόμενο άλμπουμ των Eclipse, το οποίο ευελπιστούμε να βγει κάποια στιγμή μέσα στο 2010.
Φώτης Μελέτης - Δημήτρης Καρβούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...