Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

DIVISION BY ZERO - “Independent Harmony”

Πολωνική progressive metal μπάντα πολλών αστέρων ή αλλιώς πώς να πετύχεις την διαίρεση με το μηδέν.
Επειδή αυτό δεν έχει αποδειχτεί να είναι εφικτό στα μαθηματικά, ας ασχοληθούμε με την “ διαίρεση” του άλμπουμ σε μια λεπτομερή παρουσίαση.
Μια ολιγο-γραμμη αναφορά στην μπάντα θα κάνει ίσως πιο κατανοητή την παρουσίαση.
Οι DIVISION BY ZERO θα μπορούσαν να είναι πρωτο-ξέδερφα των RIVERSIDE καθ’ότι όχι μόνο τους έχω στο ίδιο υψηλό επίπεδο στο σύνολο τους αλλά και πίσω από το label της μπάντας (ProgTeam) υπάρχει ο “φοβερός” Piotr Kozieradski (drummer/Riverside). Μέρος της Πολωνικής δυναστείας η πενταμελής μπάντα, με το 2 studio album & 2 Ep “Independent Harmony” και επιρροές από : MESHUGGAH, OPETH, AYREON, LIQUID TENSION EXPERIMENT, THRESHOLD, BEYOND TWILLIGHT και αρκετούς άλλους, κάνει την κάθοδο της με αυτό το μόλις 45-λεπτο άλμπουμ και σε καθηλώνει με τις μελωδίες του και την δύναμη του ταυτόχρονα.
Ο δρόμος της μπάντας ήταν μακρύς και δύσκολος αλλά το ότι η μουσική είναι μέρος της ζωής τους , τους έδωσε την δύναμη να συνεχίσουν. Το άλμπουμ με το που θα το ακουμπήσεις σε γοητεύει. Κατάμαυρο, με ματ υφή , σκοτεινό και την μοναδική πινελιά του MATTIAS NOREN (Ayreon, Evergrey, D.Sherinian) στο artwork.
Το άλμπουμ δεν είναι concept και είναι μία συλλογή από διάφορα θέματα των οποίων κοινός παρονομαστής είναι η “αρμονία”. Ο ίδιος ο τραγουδιστής Slawek Wierny δηλώνει:

“Το “Independent Harmony” είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ όλων των τραγουδιών που αναφέρονται τόσο στην ισορροπία του σύμπαντος, τα μεγάλα ζητήματα, την καθημερινή συμπεριφορά σε μουσική συνάρτηση με μας, που εδώ σε αυτό το άλμπουμ φαίνεται πως όλα είναι σε μεγαλύτερη αρμονία.
Πιστεύουμε πως η η μουσική μας ωρίμανση και η αρμονία μέσα μας, βγάζει τις αισθήσεις μας σιγά – σιγά προς τα έξω, αν και φυσικά στην μουσική, και εδώ δεν λείπουν οι prog metal στιγμές τρέλας”. “Ignition”/ μια πανέμορφη εισαγωγή, μικρή και ατμοσφαιρική που δίνει με το τέλος της, την αφετηρία στο “Independent Harmony”/ ένα mid tempo κομμάτι με απίστευτες τεχνικές, φωνητικά βραχνά και καθαρά με κραυγές και μελωδίες, βαριά riffs, και αφηγήσεις ξαπλωμένες πάνω στους ήχους του πιάνο.
Wake Me Up”/ θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί το singl-ακι του άλμπουμ μια και ήταν και το πρώτο που παρουσιάστηκε, ξεκινώντας με ήχους δρόμου, και τον ήχο της καμπάνας να προσπαθεί σε συνδυασμό με τους στίχους και την ταχύτητα των ρυθμών να σε κάνει να “ακούσεις” την φωνή μέσα σου, και το καταφέρνουν. Και εδώ το πιανιστικό μέρος είναι εκπληκτικό, όπως και το κιθαριστικό solo.
Glass Face”/ γρήγορα heavy riffs αγκαλιά με το πιάνο, υπέροχες μελωδίες με δέσιμο άψογο, που αφήνει από την μέση σχεδόν και κάτω του κομματιού, την συνειδησιακή πτώση να σε παρασύρει.
“Not For Play”/ η πιανιστική αυτή μελωδία μικρή σε διάρκεια μας αποδεικνύει πως και μόνο με την ζεστή φωνή του Wierny είναι αρκετό για να μαγέψει.
Jin & Jang”/ χαρακτηριστικές όμορφες Πολωνικές ατμόσφαιρες έρχονται να οπισθοχωρήσουν σε ένα πραγματικά επικό βαρύ κιθαριστικό καταιγισμό, τα πλήκτρα και εδώ έχουν το δικό τους βάρος παίζοντας κρυφτό με drums & quitar. Μια instrumental πανδαισία. “Don’t Ask Me”/ ντραμς & πλήκτρα VS κιθάρας & μπάσου που εδώ είναι τόσο έντονα όλα μα και ξεκάθαρα ταυτόχρονα. Ναι τελικά σε αυτό το κομμάτι επιδείχτηκε η τέλεια – ανεξάρτητη αρμονία!
Με μια εισαγωγή κοντά στα 2.30 αφήνει όλο το περιθώριο στην συνέχεια και ως το τέλος, στον Wierny να ξεκαθαρίσει αλλά…don’t ask him! “Intruder”/ πολύ δυναμικό, με όλο το βάρος να πέφτει στα κιθαριστικά μέρη και στα ντραμς, ενώ τα πλήκτρα εδώ θα γίνουν οι “εισβολείς” και ταυτόχρονα με κάποια απαλά γυναικεία φωνητικά στο βάθος και για λίγο θα το κάνουν πιο μυστηριακό.
Η έκπληξη θα εμφανιστεί λίγο κάτω από τα μισά όταν μια Jazz χαρακιά σε περιμένει και που θα σε κάνει να πεις: “Ναι! Τελικά είναι μοναδικά τρελοί αυτοί οι Πολωνοί !
“…intruders they came for us to know our names, to know our models…”
www.myspace.com/divisionbyzeropl
www.divisionbyzero.pl
Ελένη Λιβεράκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...