Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Flying Mercury: "Love is a Mystery"


Θεωρώ, ότι χρόνο με το χρόνο πως είναι ξεκάθαρο ότι ο αέρας της
Σκανδιναβικής χερσονήσου πνέει και στη ώρα μας! Είναι προφανές επίσης, ότι πέρα από τις αμιγώς ελληνικές κυκλοφορίες, αυτός ο αέρας φέρνει μαζί του μελωδικότητα (με σαφέστατη εμπορικότητα στον ήχο και τις συνθέσεις) και πληθώρα για την ΕλλάδαAOR κυκλοφοριών.


Αρκετά όμως με τα γεωγραφικά λογοπαίγνια, ας ασχοληθούμε με την αγαπημένη μας μουσική και μία από τις πολυαγαπημένες μπάντες (και στον rocktime.gr αλλά και προσωπικά ):
Οι Flying Mercury με το "Love Is a Mystery" παρουσιάζουν την πρώτη κυκλοφορία τους στο γνωστό κι αγαπημένο Hard Rock κυρίως σε 80’ς ύφος, καθώς και με κάποιες αναφορές από την Scandinavian Hard Rock σκηνή.
Καθώς είχα την ευκαιρία να βρεθώ στη δημιουργία του πρώτου clip  της μπάντας και να έχω μία προακρόαση του δίσκου, απλά αυτά που ακούσαμε μας καθήλωσαν από το πρώτο άκουσμα!
Ένας ήχος με τα πλήκτρα να χρωματίζουν όλες τις συνθέσεις, που ακούγονται τόσο μα τόσο 80ς, με μοντέρνο σημερινό ήχο.
Όμως τα καλογυαλισμένα και επεξεργασμένα κομμάτια που κυκλοφορούν –προς το παρόν- σε μορφή download  από τους ιστότοπους Amazon (http://www.amazon.co.uk/gp/product/B010C751X6/ref=dm_ws_sp_ps_dp
και  i-tunes
(http://rippletunes.com/album/Flying-Mercury/Love-Is-a-Mystery/1011863898/t0)
ανεβάζουν την ποιότητα στο έπακρο.
Τούτη εδώ η "δουλειά " είναι η επιτομή του της μελωδικής δουλειάς: καλοπροβαρισμένη μπάντα, με ενέργεια και πάθος από όλα τα μέλη της.
Τα πλήκτρα με τον Michael Tabou στη σωστή δοσολογία, η φωνή του John Kalivas αισθαντική, μελωδικότατη και υψίφωνη χωρίς να γίνεται κουραστική (θυμίζοντας το είδωλο του Bruce Dickinson), η κιθάρα σε αρμονικές γραμμές και σόλο ευφάνταστα με την "παλιά καραβάνα της μουσικής"  Spiros Fousekis ωριμότερο από ποτέ, ενώ η rhythm section με τους Johnnie Kontos (νέο μέλος – προσαρμόστηκε γρήγορα και άψογα) στο μπάσο και τον Peter Papapetros στα ντραμς μετρονομική και παθιασμένη παρουσία πραγματικά.
Στη νέα κυκλοφορία λοιπόν έχουμε 9 εξαιρετικές συνθέσεις, ατόφιου hard rock/AOR με λαμπερές μελωδίες, πιασάρικα χορωδιακά φωνητικά, παθιασμένες ερμηνείες από τον Γιάννη Καλύβα, πανέξυπνες κιθαριστικές μελωδίες,  πλουσιοπάροχα πλήκτρα και ογκώδη/μετρονομική rhythm section.
Από το εναρκτήριο "Looking for Love" μία σύνθεση που καθοδηγείται από τα πλήκτρα, πανέμορφη κιθαριστική γραμμή, με δυναμικά φωνητικά που θα αφήσουν κάθε "μελωδικοροκά –αφιονισμένο" για ήχο 80ς  απόλυτα ικανοποιημένο!
Το "Magnetic Attraction", που ακολουθεί είναι ένα δυναμικό hard rock ταξιδιάρικο κομμάτι, όπου η κιθάρα κελαηδά διακόπτοντας τον οίστρο των πλήκτρων μαζί όλα αυτά με τη φωνή στα όρια της να κεντάει τους ευφάνταστους στίχους.
Το "Dream of Winter" (γεια σου Γιώργο Σαμπάνη χαχα…) σίγουρα ξεχωρίζει και καταλαμβάνεσαι από το εθιστικό "άγκιστρο", που έχει ως δόλωμα τα δυναμικά 80ς synthesizers!
Στην συνέχεια και πριν καταλαγιάσει ο αχός της "80τίλας",  ακούγεται από τα ηχεία η πρώτη μπαλάντα του δίσκου: το "Our Love Will Never Die", με όλα τα στοιχεία που έχει μία hard rock  μπαλάντα, με "μελένιους στίχους" με τη φωνή να προσδίδει πόνο ατελείωτο και την κιθάρα του Φουσέκη να σε ταξιδεύει με ένα ριφ από τα παλιά.
Με τα  "Broken Arrow ", "The Wind Cries Out Your Name",  η μπάντα με τις μπαλαντοειδείς προσεγγίσεις, τις hard rock προτάσεις και τις απόλυτα φτιαγμένες για εμπορικές επιτυχίες συνθέσεις, ερευνά με απόλυτη επιτυχία τα όρια της "ζαχαρένιας μελωδίας" στα ίχνη σύγχρονων – ισάξιων συγκροτημάτων όπως οι H.e.a.t ή οι  Houston.
Προσωπικά αγαπημένο, το "Unwavering Faith" με τη γ@#$τη πληκτροεισαγωγή και τα αεροπλανικά φωνητικά που με τίναξε στον αέρα.
"Θεοί του Ολύμπου" τι ρεφραίν είναι τούτο...αμ τα ριφ της κιθάρας και τα υφέρποντα πλήκτρα σε όλο το κομμάτι;
Ζημιά ανεπανόρθωτη. Τα δε φωνητικά θυμίζουν τους εγχώριους cult ερμηνευτές Ντίνο Κωστάκη (Spitfire), Γιώργο Φλωράκη (Raw Silk) αλλά και τον Steve Harley (Cockney Rebels) στο επικό "Prepare for Glory", η  μπάντα αποτίει φόρο τιμής στους Iron Maiden (Man on the Edge) εποχής Blaze Bayley σε ένα κομμάτι έκπληξη, που πρωτάκουσα σε γνωστό club  της Αθήνας σε ένα από τα gig της μπάντας.
Όμορφο κομμάτι με ένα εκπληκτικό σόλο κιθάρας στη μέση αλά Malmsteen εποχής Rising Force, που δένει άψογα με τα υπόλοιπα και ακούγεται πανέμορφα σε ζωντανές εμφανίσεις.
Η μπάντα κλείνει το δίσκο της με το   ομώνυμο  "Love Is a Mystery" που είναι  ένας "μοντέρνος τοίχος ήχου" του AOR ύφους με ύψιστη φωνητική ερμηνεία, δυναμικά πλήκτρα  με μία ισχυρή δόση κιθαριστικής μαγείας , που οδηγούν σε ένα δυναμικό, υμνικό αποτέλεσμα.
Ένα "δολοφονικά" πανέμορφο AOR κομμάτι  με όλα τα στοιχεία που θα το καθιέρωναν στα μελωδικά charts  της χώρας, εάν υπήρχαν.
Έκτο μέλος της μπάντας η αεικίνητη, ενθουσιώδης και πανταχού παρούσα μάνατζερ του συγκροτήματος Evelin Parousi.
Χωρίς όμως την άψογη και άκρως επαγγελματική παρουσία του Makis Tselentis (2002 GR και όχι μόνο) στον ήχο, αυτή η προσπάθεια θα ήταν πραγματικά ημιτελής.
Εάν είστε άγευστοι από τον ήχο των Flying Mercury και τις πάμπολλες εμφανίσεις  τους , σίγουρα το "Love Is a Mystery", θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε με σιγουριά, εάν σας αρέσει η μπάντα ή όχι!
Εάν έχετε "κολλήσει" με τους W.E.T, Brother Firetribe ή  Work Of Art  και έχετε "λιώσει" τα βινύλια των Europe, Journey και  Def Leppard θα προσθέσετε  ακόμη έναν θησαυρό στην συλλογή σας!
Χωρίς καμία διάθεση υπερβολής και κολακείας ο δίσκος είναι απαραίτητος για την συλλογή κάθε ρέκτη του μελωδικού hard rock/AOR ήχου.

Νότης Γκιλλανίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...