Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Glory Days - 1989‏

the cult sonic templeΚλείνουμε το αφιέρωμα μας στην δεκαετία του ’80 με φανταστικά άλμπουμ που έγραψαν ιστορία και κυκλοφόρησαν το 1989.

Βρισκόμαστε σε μία χρυσή περίοδο που πολλές μπάντες ηχογραφούσαν τρομερά και εμπνευσμένα άλμπουμ και οι πωλήσεις ήταν υψηλές αφού δεν υπήρχε ούτε downloading, oύτε ανεπτυγμένο internet oπότε όλα τότε τα καθόριζαν οι δισκογραφικές εταιρίες και το MTV. Μάλιστα όσοι είχαν και την κατάλληλη διαφήμιση είχαν και περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Να σημειώσουμε επίσης ότι όλα τα αφιερώματα που κάναμε για κάθε χρονιά της δεκαετίας του’80 έχουν δημοσιευτεί και στο περιοδικό ROCK HARD στην στήλη ROCKWAY. Λοιπόν ας ξεκινήσουμε την παρουσίαση των αγαπημένων μας άλμπουμ για το 1989…

THE CULT – “Sonic Temple”(Beggars Banquet)

Ίσως το καλύτερο άλμπουμ ενός σημαντικού συγκροτήματος που κατάφερε να μεταλλαχθεί από gothick-punk μπάντα στo απόλυτo hard rock συγκρότημα της γενιάς του. Το Sonic Temple έχει τα πάντα, σκληρές μελωδίες, σφιχτοδεμένο ρυθμικό υπόβαθρο, κιθάρες που θυμίζουν ένα μίγμα AC/DC και Grand Funk από τον εκπληκτικό Βill Duffy αλλά και τρομερές ερμηνείες από τον εκπληκτικό τραγουδιστή Ian Astbury. To άλμπουμ πήγε περίφημα εμπορικά ειδικά στην Αμερική και η βοήθεια του μάγου της κονσόλας Bob Rock ήταν καθοριστική ώστε οι CULT να ηχογραφήσουν τον πιο ώριμο δίσκο της ιστορίας τους. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η συμμετοχή του φοβερού Iggy Pop στο καταπληκτικό “New York City” ενώ όλα τα λεφτά είναι φυσικά τα κλασσικα πλέον “Fire Woman, “Sweet Soul Sister” και η αθάνατη μπαλάντα Edie(Ciao Baby). Οι CULT με αυτό το άλμπουμ δημιούργησαν έναν από τους πιο αυθεντικούς hard rock δίσκους της δεκαετίας που έφευγε. Το Sonic Temple είναι παιγμένο με ψυχή, με τόλμη και με αρκετή οσμή από τα seventies και όλα η μπάντα τα πέτυχε διότι είχαν σαν κύριο όπλο έναν από τους πιο χαρισματικούς και περήφανους ερμηνευτές του είδους. Η φωνή του αξεπέραστου Ian Astbury παραμένει συναρπαστική όσα χρόνια κι αν περάσουν.

SKIDROW – “Skidrow” (Atlantic)

Εκρηκτικό ντεμπούτο από τους Αμερικανούς νεαρούς τότε hard rockers και στην επιτυχία τους βοήθησε σημαντικά τόσο ο J.B.Jovi όσο και το MTV με τη συνεχή προβολή των υπέροχων video clip τους. Ο Sebastian Bach με την υπόλοιπη τρομερή παρέα των Skidrow πυροβολούν κυριολεκτικά με hard nheavy ρυθμούς, με aor μελωδίες, με καταιγιστικά μεταλλικά κιθαριστικά σόλα και με μοναδικές ερμηνείες που βγάζουν νεανική οργή και πάθος. Θαυμάσια τραγούδια περιλαμβάνονται στο άλμπουμ όπως τα “Youth Gone Wild”, “18 and Life”, “I Remember You”, “Piece Of Me” και “Big Guns”. Τα κοριτσάκια φυσικά ερωτεύθηκαν τον ξανθό ερμηνευτή αλλά εμείς αγαπήσαμε παράφορα το συγκεκριμένο άλμπουμ που πούλησε πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα.

ALICE COOPER – “Trash” (Epic Records)

H ολική επαναφορά του Α.Cooper για εκείνη τη περίοδο με τον μάγο των επιτυχιών Desmond Child να υπογράφει σχεδόν όλες τις συνθέσεις. Το aor και melodic hard rock στο αποκορύφωμα του με την χαρακτηριστική φωνή του A.Cooper να δίνει ένα πιο …εφιαλτικό τόνο στα καταπληκτικά τραγούδια του Trash”. Στο άλμπουμ συμμετέχουν όλα τα μέλη από τους Aerosmith, o S.Lukather(TOTO),ο R.Sambora,ο K.Winger, ο J.Bon Jovi και αρκετά άλλοι σημαντικοί μουσικοί που με τον σεβασμό που τους διέκρινε προς τον δάσκαλό τους έκαναν το “Trash” κλασικό και πλατινένιο. Στη γιαπωνέζικη έκδοση του κυκλοφόρησε με δύο bonus live κομμάτια και κάποιοι ακόμα εδώ στο ΕΛΛΑΝΤΑ…τσακώνονται αν η συναυλία που έδωσε τότε στη Λ. Αλεξάνδρας ήταν απολαυστική ή μια καλή αρπαχτή.

MOTLEY CRUE – “Dr. Feelgood” (Εlektra)

Tελευταίο ουσιαστικά εμπνευσμένο άλμπουμ για το αμερικάνικο κουαρτέτο με τον Καναδό Bob Rock στη παραγωγή να έχει κάνει εκπληκτική δουλειά αλλά και να αποτελεί το πρόσωπο κλειδί για την επιτυχία του δίσκου αφού κατάφερε να βγάλει τον καλύτερo εαυτό από τα «σκοτωμένα» μεταξύ τους μέλη των Motley Crue. Εμπορικά και καλλιτεχνικά το άλμπουμ πήγε σούπερ ενώ έβγαλε και δύο τραγουδάρες το ομώνυμο και το σπηντάτο “Kickstart My Heart”. Εδώ θα βρείτε απίθανες συμμετοχές όπως του Bryan Adams, Robin Zander και Rick Nielsen από τους Cheap Trick αλλά και τους «συνηθισμένους» guest όπως οι Sebastian Bach, Steven Tyler και Jack Blades. To συνθετικό δίδυμο M.Mars και N.Sixx(έγραψε όλους τους στίχους) παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν με τα ναρκωτικά κατάφερε να γράψει εξαιρετικά κομμάτια. Άλλωστε το Νο1 στα τσαρτ του Bilboard και οι δύο επετειακές του επανεκδόσεις το αποδεικνύουν περίτρανα.

WHITESNAKE – “Slip of the Tongue” (Geffen Records)

H σύμπραξη του D.Coverdale με τον κιθαρίστα Steve Vai μπορεί να μην είχε συνέχεια αφού ήταν προϊόν μιας πανάκριβης συμφωνίας και συναλλαγής ανάμεσα σε δύο σκληρούς «επαγγελματίες» όμως το “Slip of the Tongue” περιέχει σχεδόν όλα εκείνα τα στοιχεία που είχαμε λατρέψει στο προηγούμενο άλμπουμ του γκρουπ(1987). Τα τραγούδια έχουν γραφτεί από τον αδικημένο κιθαρίστα Adrian Vandenberg ενώ η επανεκτέλεση του “Fool For Your Lovin” είναι αρκετά καλή με τον S. Vai να σολάρει εκπληκτικά ενώ οι ανατριχιαστικές ερμηνείες του D.Coverdale σε κομμάτια όπως τα “Now Youre Gone” και “Sailing Ships” αποδεικνύουν το μεγαλείο ενός μεγάλου τραγουδιστή. Φυσικά το κομμάτι που κερδίζει ολοκληρωτικά τις εντυπώσεις είναι το φανταστικό “Judgment Day”.Σημαντική βοήθεια στα φωνητικά από τον Glenn Hughes και Tommy Funderburk αλλά και των Don Airrey και David Rosenthal στα πλήκτρα καθώς εντυπωσιακή είναι και η παραγωγή των Keith Olsen και Mike Clink.

SHARK ISLAND – “Law of the Order” (Epic)

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 πολλά νέα γκρουπ έβγαλαν καλούς δίσκους ένα από αυτά ήσαν και οι εκπληκτικοί SHARK ISLAND. Η μπάντα είχε ξεκινήσει το 1979 αλλά ουσιαστικά από το 1985 άρχισαν να σοβαρεύει το πράμα. Το 1989 με το τραγούδι “Paris Calling κατάφεραν να ξετρελάνουν όλο τον κόσμο εκείνη την εποχή και τον τραγουδιστή Richard Black να κάνει φανταστικές ερμηνείες(Aξίζει να δείτε και το ανάλογο video clip). Γενικά όλο το άλμπουμ αποτελείται από κεφάτα hard rock διαμάντια, παιγμένα άψογα και δυνατά με τα “Somebodys Falling”, “Spellbound”, “Shake for Me” και την αξιόλογη διασκευή στο “The Chains” των αξεπέραστων Fleetwood Mac να ξεχωρίζουν και να ενθουσιάζουν ολόκληρη την hard rock κοινότητα. Δυστυχώς η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη και η μπάντα διέλυσε ενώ πριν από λίγα χρόνια(τo 2006) επανήλθαν στο προσκήνιο με ένα νέο άλμπουμ. Όπως πάντα στη γιαπωνέζικη έκδοση του “Law of the Order υπάρχει ένα επιπλέον κομμάτι.

ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑ ΑΛΜΠΟΥΜ

TESLA – The Great Radio Controversy

Μνημειώδες hard rock album που περιλαμβάνει πραγματικά υπέροχα τραγούδια. Γνήσιοι, αυθεντικοί, σπουδαίοι oι TESLA είναι μία μπάντα που γνωρίζει πολύ καλά για ποιο λόγο παίζει την μουσική που λατρεύουμε. Άξιοι και ευλογημένοι…

DANGER DANGERDanger Danger

Εκπληκτικό ντεμπούτο από μία μπάντα που πρόλαβε να κάνει επιτυχία συνδυάζοντας πετυχημένα την μουσική και το image των Bon Jovi, Van Halen, KISS, Journey και άλλων μεγάλων αμερικάνικων σχημάτων.

FMTough it Out

Oι Βρετανοί κάνουν για άλλη μια φορά το θαύμα τους και κυκλοφορούν ένα εξαιρετικό μίγμα aor και hard rock.Η παρέα του Steve Overland παραδίδει μαθήματα μελωδίας…

MSG – “Save Yourself

Υποτιμημένο αλλά ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του Γερμανού κιθαρίστα. Η φωνή του Robin McAuley είναι συγκλονιστική και τραγούδια σαν τα “Anytime”, “Destiny” και το ομώνυμο του δίσκου απλά είναι φανταστικά.

DIVING FOR PEARLS – “Diving for Pearls”

Ξεχασμένοι αλλά θαυμάσιοι. Aρκετά πιο σύγχρονοι με τον ήχος τους για την εποχής τους με το περίφημο KERRANG να τους αποθεώνει και με ένα τραγούδι στις αποσκευές τους που παραμένει ακόμη αξεπέραστo…”If I Close My Eyes”.

TOP TEN ΤΡΑΓΟΥΔΙA

1)SHARK ISLAND – “Paris Calling”

2)SKIDROW - “Youth Gone Wild”

3)MOTLEY CRUE – “Dr. Feelgood”

4)THE CULT – “Fire Woman”

5)ALICE COOPER – “Poison”

6)DIVING FOR PEARLS – “I Close My Eyes”

7)TESLA – “Paradise”

8)FM – "Tough It Out"

9)DANGER DANGER – "Under the Gun"

10)MSG - "Destiny"

Φώτης Μελέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...