Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

"IN THE NAME OF THE FATHER"

in_the_name_of_father_coverΣτις 5 Οκτωβρίου το 1974, δυο pubs (Horse and Groom, Seven Stars) στο Guildford της νοτιοανατολικής Αγγλίας, έγιναν βομ­βι­στι­κός στόχος του I.R.A, ενός πα­ρα­στρα­τιω­τι­κού κινήματος απε­λευθέ­ρω­σης της νότιας Ιρλανδίας, από τη κυριαρχία της Αγγλίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 στρατιώτες και ένας πολίτης, τραυματίζοντας άλλους 65!

Στόχος τους ήταν να σκοτώσουν όσους πιο πολλούς στρατιώτες μπορούσαν, μιας και οι συγκεκριμένες pub, ήταν στέκια στρατιωτικών και ανθρώπων των δυνάμεων ασφαλείας!

Μετά από το βομβιστική αυτή επίθεση, η αστυνομία πιεζόμενη πάρα πολύ από τη κυβέρνηση να συλλάβει και να δώσει ένα τέλος στην “ανασφάλεια” που ένιωθαν οι Λονδρέζοι πολίτες, από τις τακτικές τρομοκρατίας του I.R.A, συλλαμβάνει 4 αθώους πολίτες! Οι Gerry Conlon, Paul Hill, Patrick Armstrong και η Carole Richardson, γνωστοί αργότερα ως οι “Guildford Four”, εκτίουν ποινές κάθειρξης 15 ετών και άνω, μέχρι να αποδειχτεί μετά από χρόνια η αθωότητα τους, με τη βοήθεια μιας δικηγόρου (Emma Thompson)! Μάλιστα ο Patrick πατέρας του Gerry, φυλακίζεται επίσης ως συνεργός και πεθαίνει αργότερα στη φυλακή!

Όλη αυτή η τραγωδία, μεταφέρετε στη μεγάλη οθόνη το 1994, από τον Ιρλανδό σκηνοθέτη Jim Sheridan και το ρόλο του Gerry Conlon, ενσαρκώνει ο Daniel Day-Lewis, γνωστός από τους ρόλους του σε ταινίες όπως τα “Gandhi”, “The Last of the Mohicans”, “Gangs of New York”, “There will Be Blood” κ.α. Ο Pete Postlethwaite, (Alien 3, Clash of the Titans, Solomon Kane) που ενσαρκώνει το πατέρα του Conlon, αξίζει βραβείο, κάτι που έλαβε ως το καλύτερο υποστηρικτικό ρόλο της χρονιάς!

Είναι περιττό να πούμε ότι η ταινία είναι σταθμός στο κινηματογράφο από όλες τις απόψεις, σαρώνοντας δικαίως τα βραβεία και φυσικά δε μπορούσε να μην ισχύει το ίδιο για το soundtrack που τη πλαισιώνει!
Ο Bono τραγουδιστής των U2 ως γνήσιος Ιρλανδός, έγραψε για τη ταινία το κομμάτι “You Made Me Thieve of Your Heart” το οποίο και τραγούδησε η επίσης Ιρλανδή καλλιτέχνης Sinead O’Connor. To cd-soundtrack, περιέχει 10 κομμάτια από Thin Lizzy, Bob Marley, μέχρι The Jimmy Hendrix Experience, Bono, και Trevor Jones.

Ο γλαφυρός τρόπος που δίνονται μέσω της ταινίας, οι καταστάσεις της δεκαετίας του ’70, αλλά και η ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο Ηνωμένο (;) Βασίλειο συν τις υπέροχες ερμηνείες, καθιστούν τη ταινία μια από τις καλύτερες στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου!

Μιχάλης Κανακουσάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...