Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

SPEAKING TO STONES: “Elements”



Γκολ στις καθυστερήσεις! Λίγες μόλις ημέρες πριν την εκπνοή του 2012 και οι Speaking To Stones θέτουν εμπρόθεσμα σοβαρότατη υποψηφιότητα να σηκώσουν την κούπα. Επιτέλους και μια μπάντα που τιμά εξίσου και τις δυο λέξεις του όρου progressive metal.
O εγκέφαλος του project Tony Vinci λύνει την σιωπή του μετά από 6 ολόκληρα χρόνια που μεσολάβησαν από την κυκλοφορία του πρώτου και ομότιτλου album τους. Κι αν κι σε εκείνη τη δουλειά (την οποία συνιστώ ανεπιφύλακτα) ήταν δημιουργικά στα πατήματα ενός “Images And Words”, στο “Elements” διαφοροποιούνται και εκπλήσσουν ευχάριστα τον ανυποψίαστο ακροατή.

Μια δουλειά που παρότι διαρκεί 57 λεπτά, περιέχει μόλις 5 κομμάτια διάρκειας από 9 έως και 14 λεπτά. Δύσπεπτο περιεχόμενο που απαιτεί ακροάσεις αλλά αποδίδει καρπούς που ελάχιστες δουλειές εκεί έξω το καταφέρνουν. Δύναμη, μελωδία και τεχνική συνδυασμένα με απόλυτη αρμονία. Ο Vinci συνεργάστηκε με τον Anthony Brown (keyboards/Graphite Symphony) για τις συνθέσεις του “Elements”, ενώ υπεύθυνος για τον καταιγισμό στα τύμπανα είναι ο πολύς Mark Zonder (Fates Warning- Warlord- Slavior κα). Το παίξιμο στο album, τόσο του Zonder όσο και του Greg Putnam (bass/ Jam Pain Society) είναι το λιγότερο εντυπωσιακό.

Και πάνω σε αυτό το “υφαντό” του ρυθμικού μέρους ζωγραφίζει με τo heavy riffing αλλά και τα φαντασμαγορικά του lead στα solo ο Vinci (guitars). Τα πλήκτρα σε σωστές δόσεις για το είδος, υπάρχουν εκεί που η σύνθεση το απαιτεί χωρίς ούτε ένα δευτερόλεπτο περιττής φλυαρίας. Ξεχωριστή παλέτα ήχων και εξαιρετικά solo να εναλλάσσονται με αυτά της κιθάρας του Vinci. Άφησα τελευταίο τον Andy Engberg (vocals/ Section A) ο οποίος είναι υπεύθυνος που οι Speaking To Stones ακούγονται στα φωνητικά ως η συνισταμένη από τη διασταύρωση  Savatage με Zachary Stevens και Jorn Lande. Πραγματικά μοναδικές ερμηνείες απόλυτα δεμένες στο γενικό concept του δίσκου.

Και μιας και ο λόγος, το “Elements”, όπως υποδηλώνει και ο όρος, αναφέρεται στα στοιχεία της φύσης. Έτσι κάθε κομμάτι φέρει ως τίτλο του και ένα από αυτά (φωτιά, άνεμος, νερό και γη), ενώ το πέμπτο με τίτλο “Quinta Essentia” αναφέρεται στο φως/ενέργεια της φύσης. Ένα μεταφυσικό ταξίδι που ανιχνεύει την σχέση του ανθρώπου με την φύση και τις ελπίδες μας για να γίνουμε μέρος από κάτι περισσότερο.

Αν και η καρδιά των Speaking To Stones χτυπάει στην Νέα Υόρκη, οι ηχογραφήσεις έγιναν σε ξεχωριστά studio σε USA και Σουηδία και η παραγωγή είναι ένα πραγματικό διαμάντι, όπως επίσης και το εξώφυλλο που κοσμεί τη δουλειά τους. Μια τίμια δουλειά που ξεχωρίζει μέσα στη σωρό των νέων κυκλοφοριών όπως μια σταγόνα γάλα πάνω σε μια γεμάτη μυγοπαγίδα.



Γιάννης Φράγκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...