Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

AFFIANCE: “The Campaign”



Οι Affiance είναι μια σχετικά καινούργια μπάντα (δημιουργήθηκαν το 2007) και έχουν κυκλοφορήσει μέχρι και σήμερα ένα EPάκι και ένα full length. Ομολογώ ότι δεν τους ήξερα και από ότι παρατήρησα με μια μικρή έρευνα που έκανα, ότι έχουν ήδη δημιουργήσει έναν πυρήνα οπαδών.
Κυκλοφορούν λοιπόν φέτος την δεύτερη ολοκληρωμένη τους δουλειά με τίτλο “The Campaign” η οποία σύμφωνα με τον τραγουδιστή της μπάντας Dennis Tvrdik είναι δύο επίπεδα πάνω από την προηγούμενη δουλειά τους. Συνήθως δεν δίνω και πολύ σημασία στα press release και στις προκαταβολικές δηλώσει μιας και όλοι τα ίδια λένε. Εδώ ο τυπάς έχει απόλυτο δίκιο όμως και από ότι φαίνεται οι Affiance όχι μόνο διατήρησαν το πολύ καλό επίπεδο που είχαν αλλά έκαναν το κάτι παραπάνω με την καινούργια τους δουλειά.
Καταρχάς, να δώσω ένα στίγμα για το τι πρόκειται μουσικά. O metalcore χαρακτηρισμός νομίζω ότι απέχει αρκετά από αυτό που ουσιαστικά παίζουν οι Affiance. Okay, υπάρχουν οι γκρούβιες και μερικά metalcore ξεσπάσματα αλλά μέχρι εκεί. Κάπου είδα τον χαρακτηρισμό alternative metal (για κάτι άσχετο) αλλά νομίζω οτί εδώ κολλάει αρκετά. Ο δίσκος είναι γεμάτος heavy metal και κυρίως power metal ριφιές με μια πιο μοντέρνα αισθητική και προσέγγιση. Η μπάντα που μου έρχεται πρώτη στο μυαλό για να τους συσχετίσω είναι οι Killswitch Engage αν και οι Affiance έχουν μια πιο power/heavy metal προσέγγιση. Αυτά με τις ταμπέλες και ελπίζω να έγινα κατανοητός. Στο ψητό τώρα.
Ο δίσκος ξεκινάει με ένα καταπληκτικό κομμάτι (“Kings Of Deceit”) που σου καρφώνεται στο μυαλό και θέλεις να το ακούς ξανά και ξανά. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός λοιπόν και από κει και πέρα τα πάντα μοιάζουν εύκολα για τους Affiance. Έξυπνες αλλαγές, extra πιασάρικα ριφάκια και ένας τραγουδιστής που τραγουδάει σε υψηλές συχνότητες κατά κόρον μαγνητίζοντας τον ακροατή. Είμαι σίγουρος πως πολλά heavy/power συγκροτήματα θα τον ήθελαν στο ενεργητικό τους. Ο δίσκος πλημμυρίζετε από καλαίσθητα κομμάτια με αποκορύφωμα τα “Bohemian” και “Jericho” χωρίς να υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα που να υστερούν. Bασικό πλεονέκτημα λοιπόν: ο δίσκος έχει ροή και υψηλές επιπέδου συνθέσεις χωρίς να κάνει κοιλιά.
Δεν ξέρω να έγινα κατανοητό με την μέχρι τώρα κριτική αλλά να διευκρινίσω ότι πρόκειται για έναν δίσκο που προσδοκεί να έχει τεράστια εμπορική επιτυχία. Τα πάντα είναι φτιαγμένα προσεκτικά ώστε να είναι όσο πιο ακουστικά φιλικά γίνετε. Τα τύμπανα, οι κιθάρες, τα σόλος, οι αλλαγές στα φωνητικά και κυρίως τα ρεφρέν είναι φτιαγμένα για να αρέσουν. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν τα στοιχεία που διατηρούν τους Affiance στο χώρο του metal και δεν αποτελεί μουσική για να ακούγεται από δεσποινίδες και μικρά κοριτσάκια σε παρτυ λυκείου και μόνο.
Οι Affiance είναι heavy metal και με το παραπάνω. Τώρα το ότι επιθυμούν να κάνουν τεράστια εμπορική επιτυχία, τους το εύχομαι. Μέχρι στιγμής κάνουν τα πάντα σωστά. To “The Campaign” είναι ένας άριστα δομημένος δίσκος, πολύ προσεγμένος στο σύνολό του και περιέχει και τα απαραίτητα χιτάκια.  Ακόμη και αν τα προσωπικά μου γούστα είναι κάπως πιο extreme οι Affiance κέρδισαν την συμπάθεια μου και ποντάρω στην μελλοντική τους επιτυχία.


Νίκος Τόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...