Τρίτη 27 Μαΐου 2014

COLDPLAY: “Ghost Stories”



Ύστερα από δεκαοκτώ χρόνια ύπαρξης, με ένα ξεκίνημα που συμπεριλάμβανε κομμάτια όπως “Don’t Panic” και “Trouble” με ήχους που μέσα από χιλιάδες πειραματισμούς και εναλλαγές παραμένουν ζωντανοί ακόμα στην μουσική τους, οι Coldplay κυκλοφορούν το δικό τους album… του χωρισμού.
Ο Chris Martin, όπως έχει γίνει ευρέος γνωστό, χωρίζει με την ηθοποιό Gwyneth Paltrow ύστερα από έντεκα χρόνια γάμου και τη γέννηση δύο παιδιών. Από την στιγμή που για χάρη της έγραψε ύμνους όπως “Fix You” και “Swallowed in the Sea” μετά τον θάνατο του πατέρα της, και τα “I am your Baby’s Daddy” (εκτός Coldplay) και “Speed of Sound” για τα παιδιά τους, λογικό ήταν να έρθει και το “Ghost Stories” με την λήξη της αγαπημένης τους πορείας μαζί.
Μέσα από τα πέντε -πολύ διαφορετικά μεταξύ τους- προηγούμενα album τους, οι Coldplay φλέρταραν μονίμως με την αισιόδοξη μελαγχολία, το φως και το χαμόγελο μέσα από τον πεσιμισμό και τις σκοτεινές alternative μελωδίες. Φέτος τους βρίσκουμε σε περισσότερο ambient και ακόμα πιο σκοτεινή περίοδο με έναν Martin που αγκομαχά καθ’ όλη τη διάρκεια του δίσκου, κάνοντας ολοφάνερη την θλίψη του για την εξέλιξη της προσωπικής του ζωής. Τα συνεχόμενα “Inc” και “True Love” είναι τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα.
Το “Ghost Stories” είναι ένα concept album που μιλά για έναν άντρα στην φάση χωρισμού, ξεκινώντας από την επιβίωση της “τραγωδίας” και καταλήγοντας στην κατάσταση της αποδοχής των πραγμάτων. Κατά την διάρκεια αυτού του -κατά κύριο λόγο θλιμμένου- ταξιδιού, οι Coldplay εξερευνούν τις περισσότερο laid-back, post και ατμοσφαιρικές πτυχές της μουσικής τους σε έναν απόλυτα εύθραυστο συναισθηματικά δίσκο.
Υπάρχει βέβαια και η εξαίρεση με το “A Sky Full of Stars”, το περισσότερο pop και dance single του album για το οποίο σημειώθηκαν κακοπροαίρετα σχόλια που ήθελαν τους Coldplay να αντιγράφουν Avicii, την στιγμή που ο τελευταίος επιμελήθηκε την παραγωγή του κομματιού.
Ο δίσκος είναι εμφανές ότι κυκλοφορεί πρόωρα και εξαιτίας του διαζυγίου του Martin, καθώς θα μπορούσε άνετα να κυκλοφορήσει στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2015. Αν όμως ο σκοπός του είναι να εξυπηρετήσει την εξωτερίκευση των αρνητικών συναισθημάτων που προάγουν οι λιγοστές (για τα standards του συγκροτήματος) συνθέσεις του, τότε αποστολή εξετελέσθη.
Οι Coldplay με το “Ghost Stories” αποσκοπούν περισσότερο στην προσθήκη μιας ακόμα αφορμής για νέα περιοδεία παρά στο επόμενο “Viva La Vida”. Οι οπαδοί τους θα βρουν σίγουρα πολλά σημεία που θα τα λατρέψουν, ενώ για ακόμα μια φορά το ραδιόφωνο θα τους απογειώσει. Όσο για την επικείμενη προαναφερθείσα περιοδεία, το σίγουρο είναι ότι θα έχει την ίδια επιτυχία με τις προηγούμενες καθώς δεν ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα από τα πιο επιτυχημένα stadium rock bands της εποχής μας.

Υ.Γ: Μετά από έναν δίσκο σαν και το “Ghost Stories”, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περιμένουμε πολύ λίγο για το επόμενο δισκογραφικό τους βήμα.


Παναγιώτης Πετρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...