Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Cobra (Rock Soundtrack)

Αναμφισβήτητα, μια από τις πιο cult κινηματογραφικές ταινίες της δεκαετίας του ’80 είναι και η αστυνομική ταινία δράσης “Cobra”, στην οποία πρωταγωνιστεί ο “πολύς” Sylvester Stallone. Η σκηνοθεσία ανήκει στον δικό μας George P. Cosmatos και το σενάριο ανήκει στον ίδιο τον “Sly” και γυρίστηκε το 1986 από την Cannon Films λίγο μετά αφότου είχε κυκλοφορήσει το “Rocky IV”.
Η πλοκή του έργου έχει ως εξής:
Αεροπορικό Ray-ban γυαλί, οδοντογλυφίδα στο στόμα και αχώριστος σύντροφος το Colt 45άρι από την μία και το ημιαυτόματο Jati-Matic για φινάλε. Έτσι ορίζεται η φιγούρα του περιθωριακού και σκληροτράχηλου αστυνομικού Marion Cobretti (η απλά “Cobra” για τους φίλους), σε μια επαρχιακή πόλη στην Αμερική της δεκαετίας του ’80. Σύντομα έρχεται αντιμέτωπος με μια σπείρα οργανωμένου εγκλήματος με την κωδική ονομασία “New Order” οι οποίοι δολοφονούν κατά συρροή άνευ λόγου και αιτίας αθώους και ανυπεράσπιστους πολίτες πιστεύοντας έτσι πως ο κόσμος ανήκει μόνο στους δυνατούς και τους ισχυρούς. Ένα φωτομοντέλο, η Ingrid (Brigitte Nielsen) όμως γίνεται αυτόπτης μάρτυρας στην δολοφονία μιας κοπέλας όταν ένα μέλος της σπείρας με αποκρουστικό βλέμμα συνειδητοποιεί ότι η Ingrid είδε το φονικό και αμέσως γίνεται ο επόμενος τους στόχος και έμμονη ιδέα του αρχηγού της σπείρας, του “Night Slasher”. Η νεαρή κοπέλα ζητά την βοήθεια της αστυνομίας και αυτομάτως ο Cobretti γίνεται ο προσωπικός της φρουρός αναλαμβάνοντας παράλληλα την εξάρθρωση και την σύλληψη της σπείρας αυτής. Φυγαδεύονται από την πόλη και επιδίδονται σε ένα ανελέητο ανθρωποκυνηγητό όπου πέφτει μπόλικο πιστολίδι και εκτυλίσσονται πολλές σκηνές δράσης. Και φτάνουμε στο ηρωικό φινάλε όπου ο Cobretti και ο Night Slasher έρχονται αντιμέτωποι σε ένα εργοστάσιο χημικών και μετάλλων και αφού ανταλλάσσουν κάτι “γρήγορες” ο Night Slasher καταλήγει στην χύτευση αφού πρώτα ο Cobretti τον έχει καρφώσει πάνω σε έναν extra large γάντζο.
Και όσο αφόρητα κλισαρισμένη είναι σαν ταινία, άλλο τόσο φοβερό είναι το soundtrack που κυκλοφόρησε από την Scotti Bros Records η οποία έγινε επιτυχημένη κυκλοφορώντας εκείνα τα χρόνια, soundtracks ταινιών του Stallone όπως το συγκεκριμένο και κυρίως αυτά των “Rocky” και κατ’ επέκταση των καλλιτεχνών που συμμετείχαν σε αυτά και άνηκαν στο δυναμικό της όπως οι Survivor, John Cafferty, Robert Tepper και Jimi Jamison. Εδώ λοιπόν συναντάμε μερικές από τις ομορφότερες AOR συνθέσεις ever όπως το “Feel The Heat” του Jean Beauvoir (Voodoo X, Crown Of Thorns, solo) και το “Angel Of The City” του Robert Tepper, κομμάτια που συμπεριλήφθησαν την ίδια περίοδο στα παρθενικά άλμπουμ και των δύο, του μεν πρώτου στο εκπληκτικό “Drums Along The Mohawk” και του δεύτερου στο μνημειώδες “No Easy Way Out” (το ομότιτλο είναι απλά ύ-μ-ν-ο-ς, γνωστό επίσης από το “Rocky IV”), αλλά και το εξαιρετικό “Voice Of America’s Sons” του βετεράνου John Cafferty με τους The Beaver Brown Band (η εισαγωγή μοιάζει εκπληκτικά με το “Footloose” του Kenny Loggins) που ανοίγει το άλμπουμ και το “Hold On To Your Vision” του Gary Wright. Επίσης, στο soundtrack περιέχονται δύο πολύ καλές μπαλάντες (Gladys Knight, εγγύηση) και ένα συμπαθητικό latin κομματάκι με τίτλο “Suave” από τους Miami Sound Machine, σχήμα στο οποίο τραγουδούσε η άσημη τότε latin pop τραγουδίστρια Gloria Estefan. Το soundtrack συμπληρώνουν και τρία instrumental κομμάτια του Sylvester Levay, που υπογράφει την μουσική επένδυση της ταινίας. Ένα soundtrack λοιπόν που ακούγεται ευχάριστα, όχι μόνο από τους fan του είδους απαραίτητα, αλλά και από οποιονδήποτε έχει έντονες αναμνήσεις από την δεκαετία του ‘80 και θέλει να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο και να πιάσει το feeling εκείνης της εποχής. Ακούστε το και θα καταλάβετε τι εννοώ.
Highlight της ταινίας αποτελεί η σκηνή με το μοντάζ από την περιπλάνηση του Cobretti στους δρόμους της Αμερικής, σε αντίθεση με την ήρεμη και άνετη ζωή που ζούσε (μέχρι πρότινος) η Ingrid, ντυμένη μουσικά με το “Angel Of The City” του Robert Tepper.
Επίσης, αξέχαστες οι ατάκες του Stallone “…You’re the disease, and I am the cure” και “…This is where the law stops and I start, sucker!”. Θεός!!!
Tracklisting:
1. Voice Of America's Sons [Theme From Cobra] - John Cafferty And The Beaver Brown Band
2. Feel The Heat - Jean Beauvoir
3. Loving On Borrowed Time [Love Theme From Cobra] - Gladys Knight, Bill Medley
4. Skyline - Sylvester Levay
5. Hold On To Your Vision - Gary Wright
6. Suave - Miami Sound Machine
7. Cobra - Sylvester Levay
8. Angel Of The City - Robert Tepper
9. Chase - Sylvester Levay
10. Two Into One - Bill Medley, Carmen Twillie
Άρης Αβραμίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...