Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010

Oι Νο Profile κλέβουν την παράσταση...


H πιο ελπιδοφόρα μπάντα τηςπερίφημης ελληνικής ροκ σκηνής, οι πιτσιρικάδες NO PROFILE εξομολογήθηκαν με αρκετό χιούμορ και άνεση αλλά και σοβαρότητα στο Rockway.gr τα όνειρα και τα σχέδια τους για το άμεσο μέλλον. Για να δούμε λοιπόν τι μας είπαν…
-Υπάρχει κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από την επιτυχία σας στον διαγωνισμό (Φίλλιπος Νάκας) που κερδίσατε;
Μόνο το ότι παίζαμε σχεδόν όλοι μας με πυρετό (ο Γιάννης με 39). Παρόλα αυτά το ‘χαμε πάρει απόφαση πως δεν θα μας επηρέαζε καθόλου και δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό χωρίς άγχος (και με πολλά depon).
-Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στις ηχογραφήσεις του πρώτου σας άλμπουμ;
Η λέξη “πρώτο” είναι το κλειδί εδώ. Ήτανε μια εντελώς καινούρια εμπειρία για εμάς και υπήρχαν πολλά πράγματα που δεν ξέραμε. Η ίδια η ηχογράφηση του album αποδείχθηκε πως ήταν το πιο απλό κομμάτι όλης αυτής της διαδικασίας. Το όλο τρέξιμο που συνόδευσε αυτή τη διαδικασία ήταν που μας ταλαιπώρησε. Ο κόσμος σ' αυτό το χώρο δεν είναι κι απ' τους πιο συνεπείς που έχουμε δει, έπρεπε μονίμως να κυνηγάμε άτομα για να κλείσουμε ώρες studio και να τους υπενθυμίζουμε πως έπρεπε να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι μας. Ενώ ο “in-studio” χρόνος μας για τα recordings δεν κράτησε πάνω από μήνα σαν σύνολο, η όλη διαδικασία τράβηξε 9 μήνες.
-Είστε ικανοποιημένοι από την παραγωγή του "High Society";
Τα άτομα με τα οποία συνεργαστήκαμε για τη παραγωγή του High Society δεν τα γνωρίζαμε στο παρελθόν. Τονίσαμε στη Sony ότι το album μας θέλαμε να έχει έναν τελείως rock ήχο, που να θυμίζει περισσότερο ξένη παραγωγή παρά ελληνική. Σταθήκαμε πάρα πολλοί τυχεροί και τα άτομα με τα οποία μας πρότεινε να συνεργαστούμε ήταν ακριβώς αυτό που θέλαμε. Κατάλαβαν με τη μία το ύφος μας και το τι θέλαμε, και δεν προσπάθησαν καθόλου να μας το αλλάξουν. Παρόλο που σε μερικά κομμάτια υπάρχουν κάποια πράγματα που υστερούν, σαν σύνολο είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι με αυτή την πρώτη δουλειά, πιστεύουμε πως καταφέρνει να σου βγάλει το σωστό feeling. Special thanks πάνε στο Γρηγόρη από τους Matisse για τη παραγωγή και τις ιδέες που έβαλε.
-Υπάρχει πίσω σας μία μεγάλη εταιρία. Πόσο σημαντική είναι η βοήθεια της στην εποχή που κυριαρχεί το internet;
Το να έχεις από πίσω σου μια εταιρεία που θέλει και μπορεί να σε σπρώξει εξακολουθεί να αποτελεί κάτι πάρα πολύ σημαντικό ακόμη και σήμερα. Σίγουρα δεν είναι πια απαραίτητη η μεσολάβηση της για να φτάσει το κομμάτι σου στα αυτιά του κοινού, το internet τα έχει κάνει όλα αυτά πολύ εύκολα πλέον. Η εταιρεία χρειάζεται για να σε βοηθήσει να σπρώξεις σωστά τη δουλειά σου. Να διατηρήσεις ένα καλό image και να σε βοηθήσει να παίξεις σε κάποιες μεγάλες συνεργασίες και να κλείσεις κάποια deals που θα σε βοηθήσουν. Προσωπικά εμάς η Sony μας βοήθησε πάρα πολύ και μουσικά. Δηλαδή άκουγαν όλα τα demos που τους πηγαίναμε και μας δώσανε κάποιες συμβουλές που μας βοήθησαν πάρα πολύ.
- H συμμετοχή της Ιφιγένειας Αtkinson(Film) πως προέκυψε;
Ήτανε κάτι εντελώς τυχαίο. Η Ιφιγένεια βρέθηκε ένα απόγευμα στο studio που γράφαμε και ο Γρηγόρης της πρότεινε να δοκιμάσει κάποια φωνητικά στο κομμάτι. Όταν τα ακούσαμε μας άρεσαν πάρα πολύ, δίνανε κάτι ξεχωριστό στο κομμάτι, και αποφασίσαμε να τα κρατήσουμε.
-Οι επιρροές σας από πού κυρίως προέρχονται;
Όλοι μας ακούμε ξένη μουσική, και τα γούστα μας διαφέρουν αρκετά απ' τον έναν στον άλλο. Τα ακούσματα μας περιλαμβάνουν από metal, hard/classic rock, alternative μέχρι και jazz, pop και r'n'b,από όλες τις δεκαετίες. Αυτό δημιουργούσε μια αρκετά μεγάλη σύγχυση στις πρόβες παλιά, αλλά πλέον έχουμε βρει τον τρόπο να συνδυάζουμε κομμάτια από αυτά τα ακούσματα στη μουσική μας και να προκύπτει ένας ήχος που μας εκφράζει όλους.
- Και από τα ελληνικά σχήματα ποια πιστεύετε ότι έχουν κάτι το διαφορετικό;
Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον πολλά. Ειδικά ο αριθμός των συγκροτημάτων με αγγλόφωνο στίχο, που έχουν κάτι αξιόλογο να πουν, αυξάνεται δραματικά με τον καιρό. Για παράδειγμα, παιδιά όπως οι Rosebleed, οι Cyanna, οι Brainwash Squad αλλά και πάρα πολλοί άλλοι δουλεύουν σκληρά για να δημιουργήσουν ακριβώς αυτό που λες, κάτι το διαφορετικό στην ελληνική σκηνή. Τα ελληνόφωνα από την άλλη μας φαίνεται πως περνούν μια μόνιμη ξηρασία.
-Πόση βαρύτητα δίνετε στον στίχο σας;
Πάρα πολλή. Πιστεύουμε πως όσο καλό και αν είναι ένα κομμάτι, δεν γίνεται να το αγαπήσεις αν δεν έχει να σου πει κάτι ο στίχος. Προσπαθούμε να γράφουμε για πράγματα που μας εκφράζουν, και που να περνάνε ένα μήνυμα. Συνήθως υπάρχει μια ιστορία κρυμμένη πίσω από τα κομμάτια μας, η οποία δεν είναι πάντοτε εύκολο να την διακρίνεις. Παρόλο που ο στίχος μας γράφεται με κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό, προσπαθούμε να τον κάνουμε να κινείτε αρκετά ελεύθερα, να μπορεί ο καθένας να του δώσει την ερμηνεία που αυτός θέλει. Είναι σημαντικό για εμάς να μπορεί ο κόσμος να ταυτιστεί με τα κομμάτια.
- Παρά το γεγονός ότι είστε μικροί ηλικιακά φαίνεται ότι έχετε την ταλέντο να παίζετε και να συνθέτετε με ιδιαίτερη έμπνευση ενώ παράλληλα δέχεστε και καλές κριτικές για το ντεμπούτο σας. Υπάρχει ο κίνδυνος να πάρουν τα μυαλά σας αέρα;
Αν το σκεφτείς, μπορεί και να έχουν πάρει ήδη λίγο αέρα, απλά με την καλή έννοια. Δηλαδή εννοούμε πως έχουμε αποκτήσει πλέον μια αυτοπεποίθηση. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να δώσουμε κάτι στον κόσμο, κάτι που θα του αρέσει. Ξέρουμε προφανώς ότι δεν είμαστε οι καλύτεροι εκεί έξω, και υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για να φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι “κάναμε επιτυχία”, αλλά βλέπουμε πως άμα κάνεις μια σωστή δουλειά ο κόσμος θα το εκτιμήσει, κι αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε πιο σίγουροι για τις αποφάσεις που παίρνουμε.
-Υπάρχουν όνειρα για καριέρα στο εξωτερικό;
Υπάρχει κάτι που συζητάμε, αλλά ανήκει στα μακροχρόνια σχέδια μας. Έχουμε πει μεταξύ μας να δοκιμάσουμε να ζήσουμε έξω για ένα χρόνο όταν τελειώσουμε με το πανεπιστήμιο, και να δούμε αν μπορούμε να καταφέρουμε κάτι. Δεν το έχουμε αναλύσει πολύ, καθώς όπως είπαμε απέχει ακόμα αρκετά. Είναι σίγουρα όμως κάτι που θα θέλαμε να επιχειρήσουμε.
- Όσοι σας έχουν δει αρκετές φορές live έχουν παρατηρήσει ότι δεν είστε «σταθεροί» στις εμφανίσεις σας. Υπάρχει κάποιος λόγος που συμβαίνει αυτό;
Υπάρχουν αρκετοί! Μερικοί οφείλονται σε πράγματα που θα συμβούν εκείνη την στιγμή και δεν είναι προβλέψιμα και υπάρχουν κι άλλοι οι οποίοι είναι καθαρά από δική μας βλακεία. Προσπαθούμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να μην τα επαναλαμβάνουμε. Είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί με τους εαυτούς μας σ' αυτό το θέμα, γιατί ο κόσμος που έρχεται να σε δει περιμένει κάποια πράγματα από εσένα. Ένα ρίσκο που παίρνουμε συνειδητά και που μπορεί να μας στοίχησε μια-δυο φορές στο παρελθόν είναι πως μερικές φορές προσπαθούμε να δοκιμάσουμε πολλά καινούρια πράγματα ταυτόχρονα, όπως πχ. να παίξουμε ένα καινούριο κομμάτι που μπορεί να μην προβάραμε αρκετά αλλά θέλαμε να το βάλουμε στην playlist. Κάνουμε διάφορα τέτοια, γιατί θέλουμε να ξεχωρίζει το ένα μας live από το άλλο, απλά είναι λογικό μερικές φορές να την πατήσεις.
- Το video clip για το "Bitter" εντυπωσιάζει με τον επαγγελματισμό του. Ποιοι ήταν οι εμπνευστές και δημιουργοί του clip;
Για το video συνεργαστήκαμε με την σκηνοθετική ομάδα των Hitscox καθώς και με το Jumping Fish, το site της Cosmote που προωθεί νέους καλλιτέχνες. Οι Hitscox είχαν μια ιδέα που μας φάνηκε ταιριαστή και μετά από ένα πολύ πρωινό ξύπνημα, πάρα πολύ τρέξιμο, έναν αλευροπόλεμο και δυο-τρεις τούμπες του Μανώλη...το clip γυρίστηκε. Η Ιφιγένεια πάντως είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση απ’ όλους μας μάλλον και αυτό φαίνεται.
- Υπάρχουν σχέδια για εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα;
Θέλουμε σίγουρα να βγούμε και να παίξουμε κι εκτός Αθήνας. Το γεγονός ότι τρέχουμε με τα πανεπιστήμια μας περιορίζει λίγο, παρόλα αυτά πιστεύουμε πως μπορούμε να τα συνδυάσουμε. Απλώς έχουμε δει πως για να κάνεις μια περιοδεία εκτός Αθήνας χρειάζεται κάποια οργάνωση κι ένας καλός manager, κάτι που δεν έχουμε ακόμα. Έχουμε έρθει σε επαφή με κάποια άτομα αλλά δεν έχουμε καταλήξει κάπου ακόμα. Θέλουμε τα άτομα με τα οποία θα συνεργαστούμε να καταλαβαίνουν ακριβώς τι θέλουμε να κάνουμε ως συγκρότημα.
- Τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε από τους No Profile;
Σίγουρα πολλή ακόμα μουσική. Η σύνθεση κομματιών είναι για μας μια διαδικασία που λατρεύουμε και δεν σταματάμε ποτέ να δουλεύουμε καινούργιο υλικό. Επίσης να περιμένετε και πολλά ακόμα live γιατί θέλουμε πάντοτε να επικοινωνούμε με τον κόσμο από κοντά και να μοιραζόμαστε μαζί του όλη αυτή τη δουλειά που έχουμε κάνει ως τώρα.
Συνέντευξη στον Φώτη Μελέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...