Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

GLORY DAYS - 1984

Από τις αγαπημένες μας χρονιές το 1984 με τρομερές και κλασικές πλέον κυκλοφορίες. Σίγουρα αφήσαμε και αδικήσαμε πολλά συγκροτήματα εκτός της στήλης όπως τους Wasp,Bon Jovi,Helix,Icon,Y&T ,Ratt,Kiss,Europe κ.α.
Ξεκινάμε…
SCORPIONS-Love at First Sting (Emi-Mercury)
Με κεκτημένη ταχύτητα από το προηγούμενο πετυχημένο άλμπουμ τους “Blackout”, οι Γερμανοί δημιουργούν έναν από τους καλύτερους δίσκους της πολύχρονης ιστορίας τους.
Ακόμη και σήμερα 25 χρόνια μετά στις συναυλίες τους(το διαπιστώσαμε πρόσφατα) παίζουν σχεδόν το μισό άλμπουμ.
Τα προβλήματα βέβαια μεταξύ τους παράμεναν ειδικά με τους Herman Rarebell και Francis Buchholz να είναι με το ένα πόδι εκτός γκρουπ αλλά αυτό δεν συνέβη ενώ δεν τους πτόησε να φτιάξουν ένα καταπληκτικό δίσκο που έγινε τρεις φορές πλατινένιος.
Αγαπημένο μας το φοβερό “Coming Home” ενώ το “Rock You Like a Hurricane" μαζί με την αθάνατη μπαλάντα "Still Loving You" βάζουν το κερασάκι στη τούρτα.
Το World Wide Live που κυκλοφόρησε και σε βίντεο(επανεκδίδεται σε λίγο καιρό) την επόμενη χρονιά περιγράφει με χαρακτηριστικό τρόπο το μεγαλείο των SCORPIONS ειδικά στα live.
WHITESNAKE - Slide It In (Emi-Geffen)
Toν Ιανουάριο του 1984 έμελε να κυκλοφορήσουν οι Whitesnake τον πιο αντιπροσωπευτικό δίσκο στην μέχρι τότε πορεία τους.
Ο David Coverdale ερμηνεύει με μοναδικό πάθος σπουδαία τραγούδια που με την αμέριστη συνθετική συμπαράσταση του κιθαρίστα Mel Galley και του άλλου σπουδαίου κιθαρίστα Μicky Moody κατορθώνουν να ενθουσιάσουν και τον πιο απαιτητικό οπαδό τους.
To χεράκι του για την υπέροχη ροκ ατμόσφαιρα του “Slide it in” έβαλε και ο Jon Lord που έδωσε αρκετό άρωμα Deep Purlpe στο δίσκο.
Βέβαια η επιτυχία του άλμπουμ(ειδικά στην Μ. Βρετανία) έκανε τον D.Coverdale σκληρό και αντιπαθητικό στους υπόλοιπους με αποτέλεσμα να έχουμε αποχωρήσεις και στην αμερικάνικη έκδοση του δίσκου κιθάρα να παίζει ο τρομερός John Sykes.
Από τις κορυφαίες στιγμές του συγκροτήματος με τον Cozy Powell στα τύμπανα να δίνει τρομερό νεύρο στο άλμπουμ.
DEEP PURPLE- Perfect Strangers (Polydor-Mercury)
Θυμάμαι τα περιοδικά εκείνης της εποχής πόσο πανηγύριζαν για την επιστροφή των Deep Purple και ευτυχώς δικαιώθηκαν.
H χημεία παρά την καχυποψία έδεσε ξανά τέλεια ανάμεσα στους επίφοβους για τσακωμό Ian Gillan και Ritchie Blackmore με συνέπεια να φτιαχτεί ένα hard rock αριστούργημα.
Το βίντεο για το ομώνυμο τραγούδι επιβεβαιώνει το γεγονός αν και σίγουρα πήραν αρκετά χρήματα για εκείνη την επανασύνδεση
To ομώνυμο κομμάτι «σκοτώνει» ακόμα και σήμερα με το απίστευτο ριφ του ενώ το καταπληκτικό “Knocking at Your Back Door” μας προκαλεί ρίγη συγκίνησης.
Φυσικά και τα υπόλοιπα κομμάτια του δίσκου έχουν την απόλυτη hard rock σφραγίδα ενός τεράστιου συγκροτήματος
Η παραγωγή του μπασίστα Roger Glover είναι υποδειγματική.
Επίσης στην έκδοση του cd και της κασέτας(!) υπάρχει ένα bonus κομμάτι το “Not Responsible"και στην επανέκδοσή του το 1999 υπάρχει επιπλέον το instrumental "Son of Alerik".
TWISTED SISTER - Stay Hungry (Αtlantic)
Το τρίτο άλμπουμ των αμερικανών είναι ο απόλυτος ύμνος της ροκ εφηβείας.
Χωρίς πολύπλοκα παιξίματα, χωρίς τα ψαγμένα σόλα και κυρίως χωρίς τις υπερφίαλες ενορχηστρωτικές ιδέες των βιρτουόζων μουσικών του είδους η μπάντα έφτιαξε τον πιο party δίσκο της hard rock μουσικής.
Όλα σχεδόν τα τραγούδια με αποκορύφωμα τα "We're Not Gonna Take It" ,"I Wanna Rock" και “Stay Hungry” απογειώνουν τους Τwisted Sister στην κορυφή με τις συναυλίες τους να γίνεται χαμός και να καταφέρνουν ταυτόχρονα να κάνουν και μεγάλη εμπορική επιτυχία.
Φυσικά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την φανταστική μπαλάντα “The Price” ερμηνευμένη μοναδικά από τον καταπληκτικό Dee Snider
Εφέτος οι T.S. θα κάνουν και μία εορταστική επανέκδοση του συγκεκριμένου άλμπουμ, 25 χρόνια μετά την πρώτη του επίσημη κυκλοφορία.
BRYAN ADAMS - Reckless (A&M)
Ένα πραγματικό ατόφιο hard rock άλμπουμ από τον Καναδό καλλιτέχνη πριν γίνει μελό και βαρετός.
Έξι σινγκλ παρακαλώ έβγαλε ο συγκεκριμένος δίσκος,έξι φορές πλατινένιος στην Αμερική(!),δύο φορές πλατινένιος στην Μ.Βρετανία και φυσικά χρυσός σε πολλές χώρες του κόσμου.
Η συνθετική βοήθεια του Jim Vallance αποτυπώνεται σε όλα τα τραγούδια και κομμάτια σαν τα “Run to You”,”Summer of 69”,”Somebody” είναι εξαιρετικά.
Ειδικά όσοι ακούσετε το “It’s Only Love” ντουέτο με την Tina Turner(από το Tina: Live in Europe ) θα μείνετε άφωνοι από το πάθος και την ένταση της συγκεκριμένης εκτέλεσης.
ΑΔΙΚΗΜΕΝΑ
ΤΟΤΟ - Ιsolation
Ίσως ο καλύτερος δίσκος τους αλλά αδικήθηκε από το κοινό διότι κουβαλούσαν την βαριά κληρονομιά του πολυπλατινένιου ΤΟΤΟ IV.
Η φωνή του Fergie Fredriksen(Trillion) εδώ είναι καταπληκτική αλλά και οι συνθέσεις είναι πιο ροκ από ποτέ.
VAN HALEN – 1984
Το έκτο άλμπουμ τους σημαδεύτηκε από το φοβερό τραγούδι “Jump” αν και εμείς γουστάρουμε το “Panama”.
Tελευταίος δίσκος τους με τον David Lee Roth πριν έρθει Sammy Hagar και οκτώ φορές πλατινένιος.
Είναι αυτό που λένε οι πολιτικοί μας…ο λαός μίλησε.
SURVIVOR - Vital Signs
To καλύτερο άλμπουμ των αμερικανών ρόκερ με τον εκπληκτικό τραγουδιστή Jim Jamison(Cobra) να κάνει φοβερό ντεμπούτο. Προτιμήστε το άλμπουμ στην επανέκδοσή του που περιέχει και το θαυμάσιο κομμάτι “The Moment of Truth”από την ταινία Karate Kid.
IRON MAIDEN – Powerslave
Μνημειώδες δίσκος, πραγματικά το αδικήσαμε και χωρίς υπερβολές ένα αθάνατο άλμπουμ με τραγούδια σταθμούς για την ιστορία του γκρουπ.
Συναισθηματικά η ψυχή μας ανήκει στην σπουδαία παρέα του Steve Harris και ακόμη θυμάμαι έντονα τις παιδικές κόντρες εκείνης της εποχής μεταξύ Maiden και Scorpions.
DIO - The Last In Line
Φανταστικός δίσκος από τον μαγικό «κοντό».Εδώ τα κιθαριστικά όργια από τον Vivian Cambell συνεχίζονται και τα τραγούδια συναγωνίζονται ποιο είναι το ένα καλύτερο από το άλλο.
Μάλλον το ομώνυμο μαζί με το αγαπημένο μας "One Night in the City"και το “Egypt” κερδίζουν τις προτιμήσεις μας.
ΤΟP ΤΕΝ TΡΑΓΟΥΔΙΑ
1.Coming Home (SCORPIONS)
2.Perfect Strangers (DEEP PURPLE)
3.Panama (VAN HALEN)
4.Guilty of Love (WHITESNAKE)
5.Two Minutes to Midnight (IRON MAIDEN)
6.I Wanna rock (TWISTED SISTER)
7.The Last in Line (DIO)
8.Run to You (BRYAN ADAMS)
9.I wanna be Somebody(WASP)
10.Runway (BON JOVI)
Γράφει ο Φώτης Μελέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...