Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

THE TANGENT: “Le Sacre Du Travail”


Έβδομο στουντιακό βήμα με τίτλο "Le Sacre Du Travail" από τους εξαιρετικούς The Tangent και η όμορφη παρέα του ηγέτη του συγκροτήματος Andy Tillison συνεχίζει ακάθεκτη στο progressive δρόμο που κινείται εδώ και μια δεκαετία.
Η αρχική τους συνεργασία με  σπουδαίους μουσικούς κυρίως με μέλη των The Flower Kings στην αρχή της πορείας τους έχει κλείσει τον κύκλο της και οι The Tangent παλεύουν να επιβεβαιώσουν τους εαυτούς τους ώστε να μην σταματήσουν να  χαρίζουν δυνατές και υπέροχες μουσικές στιγμές γεμάτες μελωδία και δημιουργία στους οπαδούς του συγκεκριμένου είδους.
Oι Camel, οι Emerson Lake and Palmer, οι YES  σίγουρα έχουν στοιχειώσει πολλές νύχτες τον πολυτάλαντο Andy Tillison (keyboards, guitars, vocals) αλλά εκείνο το συγκρότημα στο οποίο φαίνεται ότι παραπέμπει το "Le Sacre Du Travail" είναι στους Moody Blues και στο δίσκο τους “Days of Future Passed” (1967). Διότι όπως υποστηρίζει και ο Andy Tillison, το "Le Sacre Du Travail" είναι “ένα αρκετά μεγαλεπήβολο ως ιδέα και ως concept άλμπουμ το οποίο περιλαμβάνει πολλά συναισθήματα πολλών ανθρώπων που έχουν την εμπειρία της εργασίας. Είτε είσαι λοιπόν γιατρός, δάσκαλος, βοηθός καταστήματος, οδηγός φορτηγού, αστυνομικός ή υπάλληλος γραφείου, όλο αυτό το τελετουργικό της καθημερινής ζωής στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου έχει αποξενώσει συχνά το άτομο”.
Αυτή η συνηθισμένη αλλά και διαχρονική πλέον διαπίστωση του Andy Tillison έγινε δίσκος και φιλοδοξεί να γράψει ιστορία στον χώρου του λεγόμενου prog-rock. Η εμπνευσμένη τους διάθεση στο θέμα των στίχων όπου ακολουθώντας τη μεγάλη κληρονομιά των συγκροτημάτων της γενιάς του ’70, συνθέτουν ένα πανέξυπνο concept που αναφέρεται και βασίζεται στη σχέση ανθρώπου και εργασίας όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στο δυτικό κόσμο.
Ο δίσκος αποτελείται από πέντε μέρη, το καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύει ένα μέρος της εργάσιμης ημέρας. Οι Tangent τα έχουν όλα, από ταξιδιάρικους ήχους και δαιδαλώδεις ενορχηστρώσεις αλλά και απίθανα περφεξιονιστικά εκτελεστικά μέρη με ατμοσφαιρικές και αφηγηματικές ερμηνείες όπου  συνδυάζουν το κλασσικό παλιομοδίτικο prog-rock βασισμένο στα πλήκτρα και στις “χαμένες” μελωδικές γραμμές όπου παρεμβαίνουν δυναμικά οι jazz και classic rock ρυθμοί.
Κορυφαία στιγμή είναι το εκπληκτικό “2nd movement: Morning Journey & The Arrival” ενώ και το “5th movement: Evening TV” σε κερδίζει με τα επιβλητικά πλήκτρα και τις ουράνιες μελωδίες του. To "Le Sacre Du Travail" περιλαμβάνει και τρία bonus κομμάτια με την έκπληξη να μας έρχεται με το πανκοειδές “Hat” ηχογραφημένο ζωντανά  το 1979 στο Mexborough School όταν ο Andy Tillison δεν είχε καν σκεφτεί να σχηματίσει τη σημερινή του μπάντα!
Όσοι επιμένετε να λατρεύετε τα seventies και την progressive πλευρά του οφείλετε να τσεκάρετε τους The Tangent.


Φώτης Μελέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...