Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

MASTERCASTLE: “On Fire”


Τέταρτο album για τους Ιταλούς Mastercastle, με μια σημαντική προσθήκη αυτή τη φορά στην θέση του ανθρώπου που κάθεται πίσω από το drum kit που δεν είναι άλλος από τον John Macaluso (Ark, Yngwie Malmsteen, James LaBrie, ενώ τώρα τελευταία κάτι ετοιμάζει με τους Symphony X).
Οι ηχογραφήσεις για το 40λεπτο “On Fire” διήρκεσαν από το Μάρτιο του 2012 έως το Δεκέμβριο του ιδίου έτους και το αποτέλεσμα ήταν ένας πιο ευθύς και μελωδικός heavy metal δίσκος σε σύγκριση με το power ύφος των προηγουμένων κυκλοφοριών τους.

Ο Pier Gonella, που είναι από τα ιδρυτικά μέλη της μπάντας, βρίσκεται για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο της προσοχής. Ένας μουσικός που δείχνει να έχει διευρυμένους μουσικούς ορίζοντες καθώς πέρα από τους Mastercastleέχει παίξει με τους Labyrinth, ενώ συνάμα είναι ο κιθαρίστας των Necrodeath. Το νεοκλασικό του κιθαριστικό στυλ στο παίξιμο δίνει το παρόν και στο “On Fire” παρότι τα power metal στοιχεία έχουν συρρικνωθεί σημαντικά. Στον τομέα των φωνητικών η Georgia Gueglio δίνει μια περισσότερο rock συνισταμένη στον ήχο της μπάντας αφήνοντας στο προσωπικό γούστο του εκάστοτε ακροατή το πόσο θα εκτιμήσει το τελικό αποτέλεσμα. Κατά την δική μου άποψη κάνει μια αξιοπρεπέστατη εμφάνιση και με το ιδιαίτερο ύφος της χρωματίζει τα κομμάτια με μοναδικό τρόπο.

Αυτό που με άφησε αδιάφορο ήταν η δουλειά της στο στιχουργικό τομέα, στην οποία προσπάθησε να συνθέσει ένα concept γύρω από το metal το οποίο δεν αντιλήφθηκα και τόσο επιτυχημένο και ταιριαστό με το μουσικό τους ύφος. Στο album περιλαμβάνονται 2 instrumental κομμάτια, κίνηση που τείνει πλέον να γίνει σήμα κατατεθέν τους. Το ένα είναι το “The Final Battle” και αποτελεί μια διασκευή στο κομμάτι του συνθέτη Chris Hulsbeck, ενώ το δεύτερο είναι το“Almost A Fantasy” με το οποίο αποτίουν φόρο τιμής στη Σονάτα του Σεληνόφωτος του Ludwig Van Beethoven. Αμφότερα επιδεικνύουν (και αποδεικνύουν) την υψηλή τεχνική κατάρτιση των μουσικών. Η παραγωγή που έχει γίνει από τον Pier Gonella φέρνει τις κιθάρες στο προσκήνιο, ενώ ο ίδιος έχει βάλει το χεράκι του και στην μίξη υποβοηθούμενος από τον John Macaluso. Την σύνθεση των Mastercastle συμπληρώνει ο Steve Vawamas(bass).

Η τελική εντύπωση που μου δίνει το “On Fire” είναι πως πρόκειται για ακόμη μια αξιόλογη δουλειά των Ιταλών, οι οποίοι σταθερά κυκλοφορούν ποιοτικά album, με την διαφοροποίηση πως υστερεί σε σημεία έναντι των προκατόχων της. Αυτό εκτιμώ πως οφείλεται κυρίως στο ότι το power metal υλικό του “Last Desire” (2010) ή του “Dangerous Diamonds” (2011) ταίριαζε περισσότερο στο κιθαριστικό ύφος του Gonella. Στροφή στη μελωδία κι όσοι πιστοί προσέλθετε..
.


Γιάννης Φράγκος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...