Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

LYNYRD SKYNYRD: “One More from the Road”

H χρυσή δεκαετία του ‘70 έβγαλε μία σειρά από τρομερά συγκροτήματα σε πολλά παρακλάδια της ροκ μουσικής. Από το classic και το hard μέχρι το progressive και το southern rock υπήρξαν γκρουπ που κυκλοφόρησαν εκπληκτικά άλμπουμ που θα μείνουν για πάντα στην ιστορία.
Το μεγάλο προσόν όλων εκείνων των μεγάλων συγκροτημάτων εκτός από την αστείρευτη έμπνευση που είχαν ήταν και οι ζωντανές εμφανίσεις διότι και χάριν σε αυτές οι περισσότερες μπάντες επιβλήθηκαν στο κοινό.
Ένα από τα συγκροτήματα εκείνης της εποχής που μεγαλούργησε τόσο στην πατρίδα μας όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη είναι φυσικά οι Lynyrd Skynyrd. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τις ιστορίες για το πώς πήραν το όνομα τους ή να αναφέρουμε ξανά για την τραγωδία που βίωσαν με το αεροπορικό δυστύχημα τον Οκτώβριο του 1977. Ένα σερφάρισμα στο διαδίκτυο θα σας κάνει ακόμα πιο ενημερωμένους για το μέγεθος και την σπουδαία αλλά συνάμα άτυχη διαδρομή που είχαν και έχουν ακόμη και σήμερα οι Lynyrd Skynyrd.
Έτσι λοιπόν πάμε στο Σεπτέμβριο του 1976 όπου το πιο αγαπητό southern γκρουπ της υφηλίου κυκλοφορεί το εξαιρετικό live album “One More from the Road” που ηχογραφήθηκε ζωντανά στο “Fox Theater” στην Atlanta της Georgia το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς. Το συγκρότημα έπαιξε τρία συνεχόμενα βράδια αν και ήταν προγραμματισμένο να παίξει και να ηχογραφήσει τον Μάιο του 1976 όμως ο κιθαρίστας Gary Rossington έσπασε το δάκτυλο του με συνέπεια οι συναυλίες να αναβληθούν και να πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο.
Στο “One More from the Road” οι περιγραφές δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα απλά γίνονται για να μυηθούν οι νεώτεροι οπαδοί του rock μιας και το άλμπουμ περιέχει όλα εκείνα τα μαγικά συστατικά που μας έκαναν να λατρέψουμε τους Lynyrd Skynyrd αλλά κυρίως έχει ενέργεια, πάθος και ψυχή. Τα κιθαριστικά ποιήματα των Gary Rossington, Allen Collins και του “φρέσκου” Steve Gaines αποτελούν την πιο όμορφη παρέα για να γλεντήσεις και να νιώσεις μία απέραντη ευτυχία ενώ η φωνή του Ronnie Van Zant είναι “μεθυστική”, απολαυστική, ταξιδιάρικη συνδυασμένη με απλότητα και μοναδική αυθεντικότητα για να μιλούν στην ψυχή και όχι στο μυαλό. Τραγούδια ύμνοι για τη ζωή και τον άνθρωπο υπάρχουν στο “One More from the Road” με κορυφαία φυσικά τα “Free Bird”, “Tuesday's Gone”, “Gimme Three Steps”, “Travellin' Man”, “Sweet Home Alabama” και φυσικά μαζί με όλα τα υπόλοιπα κομμάτια που περιλαμβάνονται στο “One More from the Road” ενώ η διασκευή στο "T for Texas" του country τραγουδιστή Jimmie Rodgers καταδεικνύει το καλλιτεχνικό σεβασμό που έχουν οι Lynyrd Skynyrd προς τους μουσικούς δάσκαλους τους.
Τα τρία live στο Fox Theater ηχογραφήθηκαν με παραγωγό και σήμα κατατεθέν της Atlantic Records, Tom Dowd (Eagles, E.Clapton, Cream, R.Stewart) και ο διπλός δίσκος έγινε τρεις φορές πλατινένιος. Το 2001 επανεκδόθηκε ξανά το “ One More from the Road” σε Deluxe Edition με μικρές βελτιώσεις από τον παραγωγό Ron O'Brien ειδικά στις κιθαριστικές ατέλειες και υπερβολές που υπήρχαν στο άλμπουμ.

TRACKLIST:
1. "Workin' for MCA"
2."I Ain't the One"
3."Searching"
4."Tuesday's Gone"
5."Saturday Night Special"
6."Travellin' Man"
7."Whiskey Rock-a-Roller"
8."Sweet Home Alabama"
9. "Gimme Three Steps"
10. "Call Me the Breeze”
11. "T for Texas"
12. "The Needle and the Spoon"
13."Crossroads"
14. "Free Bird"

ΜΕΛΗ:
Ronnie Van Zant (φωνή),
Gary Rossington (κιθάρα),
Allen Collins (κιθάρα),
Billy Powell (πλήκτρα),
Steve Gaines (κιθάρα),
Leon Wilkeson (μπάσο),
Artimus Pyle (ντραμς).

Φώτης Μελέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...