Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

VOTUM -" Metafiction" “

Όταν έφευγε το 2009 είχα στο μυαλό μου τις πρώτες παρουσιάσεις του 2010. Ήθελα η χρονιά που θα έρθει να μου κάνει την έκπληξη, και έτσι και έγινε. Με 3 Πολωνικά άλμπουμ στην σειρά, είναι ότι καλύτερο μπορεί να μου συμβεί.

Οι Πολωνοί VOTUM μετά το πάρα πολύ καλό “Time Must Have A Stop” το 2008, είναι πάλι εδώ για την “meta-εποχή” τους. Οι VOTUM συνεχίζουν να με εκπλήσσουν και αυτό πιστεύω είναι και το χάρισμα της Πολωνικής prog σκηνής. Δεν σε αφήνει να ησυχάσεις, τίποτα δεν είναι ίδιο με κάτι προηγούμενο, και ποτέ!

Ένα απίστευτα καλό άλμπουμ χτισμένο σε γερές βάσεις και βέβαια μαζί και με τις ακόλουθες αναφορές μου έρχεται να συμπληρώσει το promoting του άλμπουμ! Εύγε Mick! To “Metafictionείναι ένα καθαρά prog rock, metal άλμπουμ. Falling Dream ένα πανέμορφο μελωδικό ξεκίνημα, ιδανικό και για ακουστικό. Διπλά φωνητικά και πολύ καλλιτεχνικά τοποθετώντας σε άλλη βάση την εσωστρεφή ατμόσφαιρα. Glassy Essence εδώ αλλάζει λίγο το κλίμα, μπαίνει κατ’ ευθείαν με πολύ βαριά riffs,και εκεί που περιμένεις πως κάπως έτσι θα εξελιχτεί, κάνει βουτιά στην μελωδία, στο πιάνο, και στην μαγική φωνή του Kosinski.

Home αργό σαν μπαλάντα, απαγγελτικό και εξομολογητικό με το επίκεντρο στην θεματολογία και τα μακροσκελή μουσικά μέρη. Faces μυστηριακοί απόηχοι με κιθαριστικές συνοδείες. Stranger Than Fiction ίσως και η πιο κορυφαία στιγμή του άλμπουμ. Η απόλυτη απόγνωση, ναι…μπορεί και να ουρλιάξει. Φοβερά σκληρά φωνητικά, και γρήγορο και βαρύ, απλά τέλειο. Indifferent έτσι, μέσα στην μελωδία, για να σε διχάσει και να σε αποτελειώσει. December 20th κομματάρα, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στα πλήκτρα εδώ, heavy ήχους και άψογη παραγωγή.

Φτάνω να πω λοιπόν για άλλη μια φορά πως για το ιδεατό αποτέλεσμα οφείλει όλο το σύστημα της μουσικής παραγωγής να δουλέψει σοβαρά και υπεύθυνα. Οι VOTUM δεν μένουν μόνο στον ήχο, δίνουν πολύ μεγάλη βάση και στους στίχους. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τους δεν εστιάζεται τόσο σε κάποιο συγκεκριμένο ύφος και είδος μουσικής, όσο στην ατμόσφαιρα που πηγάζει από αυτήν. Η μουσική, οι στίχοι, το visual artwork και όλη αυτή η συναισθηματική έκθεση που προκύπτει, είναι το κλειδί για την άψογη δημιουργία του “Metafiction”. Οι ίδιοι αναφέρουν: “η συνταγή του άλμπουμ είναι λίγο πολύπλοκη, αλλά αυτό είναι ακριβώς που θέλουμε. Χάρις σε μια ιδέα αυτή η επαφή μας με τους ακροατές είναι βαθύτερη. Όταν γράφαμε τους στίχους δεν θέλαμε να πούμε την τελευταία λέξη, ούτε να τα πούμε όλα ‘δυνατά’. Δεν θέλουμε να κλείσουμε τις πόρτες, αντιθέτως θέλουμε να τις ανοίξουμε διάπλατα. Προσκαλούμε τον ακροατή να εισχωρήσει και να καταλάβει το καθετί από μόνος του, και εκείνη θα είναι η δική του “metafiction” στιγμή, η πραγματικότητα του.” Το “Metafiction” μοιάζει σαν πολύμορφο τέρας, έχει πολλές πτυχές…τα πάντα είναι μπερδεμένα. Είναι η ιστορία του αφηγητή και του ακροατή. Υπάρχει μια υποσημείωση στο άλμπουμ που σε καλεί να λάβεις μέρος, να ακολουθήσεις να μπεις στο παιχνίδι και να φέρεις ‘εσύ’ το τέλος της ιστορίας.

www.votumband.pl

www.myspace.com/votumband

Με άλλα λόγια?

Το “Metafiction” είναι ένα προοδευτικό μουσικό πάζλ. Το πάζλ μιας ψυχωτικής αναζήτησης. Ένα παιχνίδι του μυαλού. Ψάξε.. μάζεψε τα κομμάτια.. ταίριαξε τα και γράψε το τέλος.

Τα δυνατά σημεία?

Έξυπνες συνθέσεις, φοβερές μουσικές εναλλαγές, απίθανη παραγωγή, όμορφο artwork… τίποτα στατικό.!

Άσσος στο μανίκι?

Η μοναδική φωνή του Kosinski, φυσικά οι ταλαντούχοι συν-δημιουργοί VOTUM, και η συγγραφική θεματολογία. ( Το απόλυτο χάος στο μυαλό του συγγραφέα, που τελικά χάνει την επαφή του με την πραγματικότητα, αλλά η ερώτηση είναι ‘ποια’ πραγματικότητα?... και εσύ εδώ πρέπει να βρεις την απάντηση. Ο χαρακτήρας της ιστορίας είναι πολύ κοντά να τελειώσει το καλύτερο έργο του, αλλά ανακαλύπτει πολύ σύντομα ότι όλα αυτά που έγραψε τείνουν να γίνουν η πραγματικότητα του. Όταν τα πάντα αρχίζουν να παίρνουν άσχημη τροπή είναι πολύ αργά να το αλλάξει αυτό. Και η ερώτηση είναι: είναι σύμπτωση ή πεπρωμένο?)

“…just as I wrote it. These words – they have bodies and faces, they live…”

“Stranger Than Fiction”

Ελένη Λιβεράκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...