Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

WHILE HEAVEN WEPT - “Vast Oceans Lachrymose”

Underground super group? Κάπως έτσι θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει τους WHILE HEAVEN WEPT. Όταν στις τάξεις τους εμφανίζονται πρώην και νυν μέλη από συγκροτήματα, όπως οι BRAVE, TWISTED TOWER DIRE, REVELATION, OCTOBER 31, των Εγγλέζων SOLSTICE και των ALTURA, τότε ναι, εδώ έχουμε να κάνουμε με super group.
Το “Vast Oceans Lachrymose” είναι μόλις το τρίτο άλμπουμ (μέσα σε είκοσι χρόνια!) τις μπάντας απ την Virginia των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και διαδέχεται εκείνο το φοβερό και τρομερό “Of Empires Forlorn” του 2003. Ο Tom Phillips (κιθάρα πλήκτρα φωνητικά), Jim Hunter (μπάσο), Trevor Schrotz (τύμπανα), Scott Loose (κιθάρα), Michelle Schrotz (πλήκτρα) και με την προσθήκη του Rain Irving, πρώην τραγουδιστή των θεών ALTURA, μέσα από πολλά προσωπικά προβλήματα, ειδικά του Tom Phillips, λίγο πριν τελειώσει το 2009 μας κάνουν δώρο ένα απ τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών! Τώρα θα μου πεις και με το δίκιο σου, «Θανάση τα παραλές…»
Τώρα, πως και με ποιον τρόπο να σου δώσω να καταλάβεις τι παίζεται εδώ μ αυτό το αριστούργημα? Πώς να σου μεταφέρω την ατμόσφαιρα το feeling και το μεγαλείο με το φτωχό μου λεξιλόγιο, θα προσπαθήσω όμως…
Όταν πραγματικά το κατέχεις το θέμα, όταν δεν σε νοιάζει τι συμβαίνει γύρω σου, απαλλαγμένος από μόδες και στερεότυπα και ελεύθερος να γράψεις την μουσική που γουστάρεις πρώτα εσύ και νιώθεις υπέροχα που την δημιουργείς μέσα από νότες και ηχοτόποια, κατάθεση ψυχής, κάπως έτσι πρέπει να ηχείς.
Σαν τους WHILE HEAVEN WEPT! Θα σου αρέσει το “Vast Oceans Lαchrymose” , γιατί είναι κυρίως heavy metal, κλασσικό, με ανοικτούς ορίζοντες κάτι που το κάνει να είναι ευπρόσδεκτο σε κοινό απ όλες τις δεκαετίες της σκληρής μουσικής και όχι μόνο.
Τα leads, οι μελωδίες, τα πλήκτρα και η απερίγραπτη ατμόσφαιρα του που στάζει πόνο, η δύναμη του σε πολλά σημεία θα σε ταρακουνήσει εκ των έσω, θα σου φέρει ανατριχίλα, και δεν θα φταίει η πρωινή δροσούλα του χειμώνα, και τον Irving να χρωματίζει τα κομμάτια με τις καλύτερες ερμηνείες που έχει κάνει ποτέ γιατί και αυτός συμπάσχει.
Αφού ξεκολλήσεις να χαζεύεις το εξώφυλλο του και κάνεις το “λάθος” να πατήσεις το play, τότε παίρνεις φόρα και βουτάς στον αχανή ωκεανό των δακρύων και θα συναντήσεις όλους εμάς που ήδη βρισκόμαστε εκεί. Με τίποτα δεν θα θες να βγεις από εκεί μέσα γιατί θα σου αρέσει να κολυμπάς συνέχεια και να πίνεις απ το αθάνατο νερό του.
Η ποιότητα του θα αγγίξει κάθε μικρόμόριο του οργανισμού σου. Και προσοχή!
Η μουσική του δεν είναι ψευτομελό. Κάθε άλλο μάλιστα! Απ το πρώτο δευτερόλεπτο του “Τhe Furthest Shore” μέχρι και το τελευταίο “epilogue” χάνεσαι στην μαγεία του και όταν η πρώτη ακρόαση τελειώσει θα θες και δεύτερη και μετά και μια τρίτη και στο τέλος θα γίνει ένα απ τα κορυφαία σου άλμπουμ, ένα απ τα διαμάντια της δισκοθήκης σου και τότε θα με θυμηθείς που στο έλεγα.
Γι αυτό των λόγο πρέπει να το αποκτήσεις, να το έχεις και να λες στους γύρω σου ποιος είναι ο λόγος που είσαι περήφανος για αυτήν την μουσική!
Ποτέ άλλοτε ο πόνος δεν ήταν τόσο κοντά στην τελειότητα μέσα από την metal μουσική, δεν ήταν τόσο ευπρόσδεκτος.
Και μέσα απ τον εσωτερικό πόνο εξαγνίζεσαι μια για πάντα! Ειλικρινά λυπάμαι που δεν του έδωσα την πρώτη θέση στην λίστα μου για την χρονιά που πέρασε. Είναι πρώτο στην καρδιά μου όμως και σίγουρα ένα απ τα καλύτερα άλμπουμ των τελευταίων χρόνων. Τραγούδια σαν το “Τhe Furthest Shore”, “Vessel”, “Wander The Void”, “Living Sepulchre”, “Vast oceans Lachrymose” και “Epilogue” δεν γράφονται κάθε μέρα… δυστυχώς. Η κορυφαία στιγμή του άλμπουμ αυτού είναι κατά την ταπεινή μου άποψη η μέρα κυκλοφορίας του! Τώρα είναι πια κοντά μας και θα μας συντροφεύει μια για πάντα. Είμαι βέβαιος ότι τους μόνους ακροατές που δεν θα αγγίξει είναι αυτοί που νομίζουν ότι η ζωή είναι ένα μεγάλο πάρτι, όλοι οι υπόλοιποι θα μείνουν με το στόμα ανοικτό για πάρα πολύ καιρό! Ένα μεγάλο μπράβο στους WHILE HEAVEN WEPT για το αριστούργημα που μας χάρισαν! Ελπίζω και εύχομαι να μας χαρίσουν κι άλλες τέτοιες στιγμές στο κοντινό μέλλον.
Θανάσης Τζελάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...