Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Οι FM αποκαλύπτονται στο Rockway.gr

Tο http://www.rockway.gr/ επικοινώνησε με τους FM και ο ντράμερ του συγκροτήματος Pete Jupp είχε την καλοσύνη να απαντήσει στις ερωτήσεις μας. Από αυτά που μας είπε ο Pete νομίζουμε ότι πρέπει να κρατήσουμε δυο πράγματα. Πρώτον ότι οι FM έχουν επιστρέψει για τα καλά (μιας και ήδη γράφουν υλικό για το νέο τους δίσκο) και δεύτερον, και ίσως πιο σημαντικό, ότι τα βρετανικά ΜΜΕ έχουν αρχίσει να προβάλουν ξανά μπάντες του μελωδικού hard rock ήχου.

Έχει περάσει αρκετός καιρός (περίπου 15 χρόνια) από την τελευταία σας studio κυκλοφορία. Για ποιο λόγο καθυστερήσατε να κυκλοφορήσετε το “Metropolis”;
Αφότου διαλυθήκαμε το 94/95 ήμασταν όλοι απασχολημένοι με διάφορα άλλα projects. Ανάμεσα στα άλλο projects ο Steve (Overland κιθαρίστας και τραγουδιστής των FM) και εγώ φτιάξαμε τους SO!, με τους οποίους κυκλοφορήσαμε το δίσκο Brass Monkey. Όλοι μας είχαμε πάρε δώσε με τη μουσική βιομηχανία. Μέχρι και την πρώτη μας εμφάνιση στο Firefest 07 δεν είχαμε σχέδια σχετικά με την κυκλοφορία νέου δίσκου, αλλά οι αντιδράσεις των οπαδών μας έκαναν να δούμε το όλο πράγμα διαφορετικά. Η αγάπη και η αφοσίωση προς τη μπάντα μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε ότι υπήρχαν άνθρωποι, οι οποίοι ήθελαν να συνεχίσουμε, οπότε ξεκινήσαμε να γράφουμε νέα τραγούδια και στη συνέχεια να ηχογραφήσουμε το “Metropolis”.
Πες μας λίγα πράγματα για τη διαδικασία των ηχογραφήσεων;
Έχω ένα μικρό studio όπως άλλωστε και ο Jim Kirkpatrick (κιθαρίστας των FM) οπότε είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε αρκετή δουλειά εκεί αλλά και πάλι πρέπει να τα σκάσεις προκειμένου να νοικιάσεις ένα studio για να μπορέσεις να ηχογραφήσεις τουλάχιστον τις κιθάρες και τα τύμπανα live. Πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να βάλεις τους ενισχυτές στο τέρμα, πράγμα που δεν είναι δυνατό στα μικρά studios που έχουμε. Ήμασταν τυχεροί που μας δόθηκε η δυνατότητα να ηχογραφήσουμε κάποια πράγματα στα παγκοσμίως γνωστά Metropolis studios στο Λονδίνο, όπου ηχογραφούσαν και οι Queen. Το πιάνο που χρησιμοποιήσαμε στο κομμάτι “Days Gone By” είναι το ίδιο που χρησιμοποιούσε ο Freddie Mercury σε κάποια τραγούδια των Queen. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που έχουν χρησιμοποιήσει πρόσφατα τα ίδια studios είναι οι The Who και οι Black Eyed Peas. Επίσης βρήκαμε ένα φανταστικό studio κοντά στο Worcester το οποίο λέγεται “The Vale”. Βρίσκεται σε μια έπαυλη που έχει vintage Neve κονσόλα για τη μίξη, και πρόκειται για φανταστικές εγκαταστάσεις.
Χωρίς καμία αμφιβολία το “Metropolis” έχει ορισμένα καταπληκτικά κομμάτια. Για παράδειγμα εμάς μας αρέσει πολύ το “Over You”. Υπάρχουν κάποια τραγούδια που κατά τη γνώμη σου ξεχωρίζουν, και αν ναι ποια;
Πιστεύω ότι όλα τα τραγούδια του “Metropolis” είναι πολύ δυνατά. Δουλέψαμε πολύ σκληρά κατά τη διάρκεια της σύνθεσης των κομματιών και ο σκοπός μας ήταν να κάνουμε ένα κλασσικό FM δίσκο. Αν είχα να διαλέξω ένα κομμάτι, αυτό θα ήταν το “Unbreakable”, μιας και δεν είναι βασισμένο στην τυπική φόρμα ενός rock τραγουδιού, έχει βάθος σε διάφορα επίπεδα. Είμαι περήφανος για αυτό το κομμάτι. Πάντως τα αγαπημένα μου κομμάτια αλλάζουν συχνά, κάνε μου την ίδια ερώτηση την επόμενη εβδομάδα και μάλλον θα σου δώσω άλλη απάντηση.
Η όλη εμπειρία του Firefest φεστιβάλ το 2007 πρέπει να ήταν πολύ θαυμάσια. Πόσο χαρούμενοι ήσασταν με την υποδοχή που σας επιφύλαξαν οι οπαδοί σας;
Ο Kieran (που είναι ένας από τους διοργανωτές του Firefest) μας είχε ζητήσει να συμμετάσχουμε επανειλημμένα, και πάντα αρνούμασταν, μέχρι που στα τέλη του 2006 είπαμε ότι ή θα το κάνουμε τώρα ή ποτέ και αποφασίσαμε να πάρουμε μέρος. Πραγματικά πιστεύαμε ότι και 400 άτομα να αγοράζανε εισιτήρια θα ήταν φανταστικά, οπότε καταλαβαίνεις πόσο πολύ εκπλαγήκαμε όταν πληροφορηθήκαμε ότι το φεστιβάλ ήταν sold out και όταν βγήκαμε στη σκηνή και είδαμε 15000 φανατικούς οπαδούς των FM από όλο τον κόσμο, οι οποίοι ήξεραν όλους τους στίχους για όλα τα τραγούδια. Ήταν μια συγκινητική στιγμή για εμάς και ομολογώ ότι αρκετές φορές δάκρυσα. Η αγάπη των οπαδών μας ήταν απίστευτη. Λατρέψαμε κάθε στιγμή αυτής της εμφάνισης.
Ο Steve Overland είναι ένας φοβερός μουσικός. Ποια είναι η προσφορά του στη μπάντα;
Η φωνή του Steve παίζει τεράστιο ρόλο στον ήχο των FM αλλά εξίσου σημαντική είναι και συνεισφορά του στη σύνθεση των τραγουδιών.
Πως καταλήξατε να συνεργαστείτε με τον Jim Kirkpatrick στις κιθάρες;
Και στον Andy (Barnett πρώην κιθαρίστας των FM) άρεσε η όλη φάση του Firefest, αλλά όταν αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε να γράφουμε καινούργια τραγούδια φάνηκε διστακτικός στο να μας παρουσιάσει τις ιδέες του. Γίνεται φανερό τώρα ότι τις κράταγε για άλλα projects. Αντιμετώπιζε και κάποια προβλήματα στην προσωπική του ζωή, δεν ήταν σίγουρος αν θα μετακόμιζε στον Καναδά, στην Αμερική ή στη Μάλτα. Κατάλαβε και ο ίδιος ότι αν συνέχιζε μαζί μας δε θα το έκανε με την καρδιά του, οπότε μας ανακοίνωσε την απόφαση του να αποχωρήσει, την οποία και σεβαστήκαμε.
Ο Steve είχε δουλέψει με τον Jim σε διάφορα projects και πίστευε ότι θα ήταν ο ιδανικός αντικαταστάτης του Andy. Ο Jim είναι ένα φοβερός κιθαρίστας, ενώ παράλληλα λατρεύει το παίξιμο του Chris (Overland πρώην κιθαρίστας των FM), το οποίο θέλει να αναπαράγει, μιας και πιστεύει ότι ταιριάζει απόλυτα στα τραγούδια. Από την άλλη μεριά ο Andy αρνούνταν να παίξει κομμάτια από τους πρώτους μας δίσκους. Εκτός από το φανταστικό του παίξιμο ένα ακόμα πράγμα που ο Jim σίγουρα έφερε στο συγκρότημα είναι η φρεσκάδα της νεότητας.
Αποφασίσατε να ηχογραφήσετε το “Metropolis” μόνοι σας. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε σε αυτή σας την απόφαση;
Ξέραμε ακριβώς τι είδους δίσκος θέλαμε να κάνουμε, και αισθανθήκαμε ότι για να το πετύχουμε αυτό έπρεπε να αναλάβουμε εμείς την παραγωγή. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αποκτήσει αρκετή studio εμπειρία και ήμασταν σίγουροι ότι μπορούσαμε να κάνουμε καλή δουλειά.
Ποιες είναι οι διαφορές στη μουσική βιομηχανία ανάμεσα στις πρώτες σας ημέρες ως συγκρότημα και στο σήμερα;
Η δύναμη του internet είναι μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στις δυο αυτές περιόδους. Φαίνεται ότι στις μέρες μας οι δισκογραφικές εταιρείες διοικούνται από λογιστές, σήμερα μεγαλύτερο ρόλο παίζουν τα οικονομικά απ’ το να αναπτύσσεις και να μεγαλώνεις νέα ταλέντα. Στην εποχή μας το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που βγάζουν τα συγκροτήματα προέρχεται από τις ζωντανές εμφανίσεις και όχι από τις πωλήσεις των CD.
Το να ξέρετε ότι τόσα χρονιά μετά το ξεκίνημα σας υπάρχουν ακόμα οπαδοί που αγαπάνε πραγματικά τη μουσική σας πρέπει να είναι ένα αρκετά όμορφο συναίσθημα. Πιστεύατε ότι θα διαρκούσατε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;
Μέχρι και το Firefest το 2007 δεν είχαμε ιδέα ότι υπήρχαν τόσοι άνθρωποι που μας θυμούνταν και ενδιαφέροντας για εμάς ακόμα. Μπορώ να σου πω ότι είναι ένα πολύ ωραίο συναίσθημα.
Υπάρχουν αρκετοί, οι οποίο κατηγορούν το μελωδικό rock για το ότι είναι πολύ light και όχι τόσο hard. Ως συγκρότημα που έχετε υπηρετήσει σο συγκεκριμένο είδος τόσα χρόνια τι θα απαντούσατε σε αυτές τις κατηγορίες;
Ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψη του, αλλά πιστεύω ότι το να έχεις ανοιχτό μυαλό είναι ένας πιο υγιής τρόπος σκέψης. Μου αρέσουν όλα τα είδη μουσικής, από rock μέχρι rap και όλα τα ενδιάμεσα. Υπάρχει καλή και κακή μουσική σε κάθε είδος. Εμείς κάνουμε αυτό που κάνουμε και δε μπορώ να αναγκάσω κάποιον να του αρέσει αυτό που παίζουμε.
Συνεχίζουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης (ράδιο, περιοδικά κλπ) να υποστηρίζουν μπάντες όπως οι FM;
Η υποστήριξη που έχουμε τώρα από το βρετανικό ραδιόφωνο είναι η μεγαλύτερη που είχαμε ποτέ. Το “Hollow” βρίσκεται στο playlist του μεγαλύτερου βρετανικού εθνικού σταθμού, Radio 2, αλλά και τοπικοί σταθμοί μας υποστηρίζουν εξίσου. Επίσης και ο βρετανικός rock τύπος μας προβάλει αρκετά, κάτι που είναι φανταστικό.
Πολλοί είναι αυτοί που δε γνωρίζουν ότι ένα άλλο βρετανικό συγκρότημα, οι Iron Maiden, έχουν διασκευάσει ένα τραγούδι σας (το “That Girl” από τον πρώτο δίσκο των FM, “Indiscreet”). Πες μας πως προέκυψε η όλη φάση.
Δεν είμαι σίγουρος πως έγινε, και νομίζω ότι το άκουσα όταν είχε ήδη ηχογραφηθεί. Η δική τους εκδοχή είχε το αρχικό ρεφρέν πριν εμείς το ξαναγράψουμε για τους FM και, αν θυμάμαι καλά, ήταν B’ side στο single “Stranger In A Strange Land”. (Σημείωση rockway.gr: το κομμάτι “That Girl” ανήκει στο συγκρότημα “The Entire Population Of Hackney” (στους οποίους έπαιζε ο Andy Barnett, ο οποίος ήταν φίλος με τον Adrian Smith των Iron Maiden) και στην αρχική του μορφή γράφτηκε γύρω στο 1984.)
Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;
Μια από τα ίδια. Έχουμε ήδη ξεκινήσει να γράφουμε τραγούδια για τον επόμενο δίσκο, έχουμε σχεδιάσει ήδη μια περιοδεία στη Βρετανία για την περίοδο Μάιο – Ιούλιο και ελπίζουμε να δώσουμε ακόμα περισσότερες συναυλίες αργότερα μέσα στη χρονιά αλλά και στο 2011.
Πιστεύετε ότι θα έχουμε κάποτε την ευκαιρία να σας δούμε ζωντανά τους FM ζωντανά στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό διακοπών του Steve. Εγώ δεν έχω έρθει ποτέ, αλλά θα ήταν τέλεια αν μπορούσαμε να δώσουμε κάποιες συναυλίες εκεί. Στο Firefest συναντήσαμε αρκετούς οπαδούς από την Ελλάδα, ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί.
Ποια είναι η άποψη σου για την εποχή των 80’s; Νοσταλγείς ποτέ αυτές τις μέρες;
Έχω φοβερές αναμνήσεις από αυτή την περίοδο, περάσαμε καταπληκτικά, ακόμα και τα ντροπιαστικά ρούχα που φοράγαμε. Αλλά επικεντρώνομαι περισσότερο στο μέλλον.
Στείλε ένα μήνυμα στους οπαδούς σας στην Ελλάδα και στο Rockway.gr
Είναι φανταστικό που είμαστε πάλι μαζί ως FM και η ανταπόκριση στο “Metropolis” δείχνει ότι πήραμε τη σωστή απόφαση. Ευχαριστούμε όλους τους πιστούς μας οπαδούς που έμειναν μαζί μας όλα αυτά τα χρόνια και πραγματικά εκτιμούμε το γεγονός ότι ξοδεύουν τα χρήματα για να αγοράσουν τους δίσκους και εισιτήρια για τις συναυλίες μας. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Ο Θεός να έχει εσένα αλλά και όλους καλά.




Συνέντευξη στο Φώτη Μελέτη
Επιμέλεια Δημήτρης Καρβούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...