Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

GLORY DAYS - 1981

Το 1981 ήταν μια χρονιά πολύ σημαντική για το Hard and Heavy rock με σπουδαία άλμπουμ που τα παρουσιαζουμε παρακάτω.
Περιμένουμε τα μηνύματά σας στο info@rockway.gr για να διορθωθούμε, να ακούσουμε τις απόψεις και τα σχόλια σας αλλά και γιατί όχι να δημοσιεύσουμε και κείμενα σας που αφορούν βέβαια την αγαπημένη μας μουσική.
JOURNEY: Escape (Columbia)
Το “Escape” ήταν το έβδομο άλμπουμ των Αμερικανών rockers και το πρώτο που συμμετείχε o κημπορνίστας Jonathan Cain(Βabys).Με αυτό το άλμπουμ οι Journey απογειώνονται κυριολεκτικά ,φτάνουν στην κορυφή των καταλόγων επιτυχιών, πουλούν εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, η τουρνέ που ακολουθεί είναι σχεδόν όλη sold out και η απίστευτη ροκ ενέργεια του γκρουπ αποτυπώθηκε στο dvd “Live in Houston 1981:The Escape Tour”.H φωνή του Steve Perry είναι συγκλονιστική με αποκορύφωμα την ερμηνεία του στο εκπληκτικό “Mother,Father” ενώ ο Neal Schon στην κιθάρα «ζωγραφίζει» με τα μελωδικά σόλο του.Φυσικά στο άλμπουμ βρίσκονται κι άλλα φοβερά τραγούδια όπως τα “Who’s Crying Now”, “Don’t Stop Believin”και “Open Arms”.
FOREIGNER: 4 (Atlantic)
Το τέταρτο άλμπουμ των φοβερών Foreigner είναι πραγματικά ένα best of για το συγκρότημα αφού όλα τα τραγούδια ανεξαιρέτως είναι το ένα καλύτερo από το άλλο.Οι οπαδοί του μελωδικού ροκ εκείνης της εποχής το τίμησαν με το παραπάνω και το “Four” έγινε έξι φορές πλατινένιο και ανέβηκε στο Νο1 των τσαρτς.Αθάνατη η μπαλάντα «Waiting for a Girl Like You”,σπουδαία ερμηνεία από τον Lou Gramm στο καταπληκτικό “Βreak it Up”(το διασκεύασε επιτυχημένα ο Jorn Lande), all time classic το “Urgent” με την σαξοφωνιά του Junior Walker καθώς και το εξαιρετικό “Juke Box Hero”.Η εισαγωγή της κιθάρας του Mick Jones στο “Woman In Black” μας κάνει ακόμα μετά από τόσα χρόνια να ανατριχιάζουμε και να μας γυρνά πολλά χρόνια πίσω.Στα θετικά του άλμπουμ και η κρυστάλλινη παραγωγή του Robert John “Mutt” Lange.
Y&T: Earthshaker (A&M)
Πολλοί μυημένοι του είδους θεωρούν πως το “Earthshaker”είναι ο θεμέλιος λίθος του hard rock. Βαριά κουβέντα αλλά δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.Η παρέα του φοβερού κιθαρίστα και τραγουδιστή Dave Meniketti αν και ξεκίνησε το 1974 ως Yesterday and Today και στη συνέχεια μετανομάστηκαν σε Υ&Τ και κατάφεραν να κυκλοφορήσουν ένα φανταστικό δίσκο με τραγούδια σκέτους δυναμίτες όπως τα “Hungry for Rock”, “Dirty Girl”, “Hurricane”, και τα εκπληκτικά σε πάθος και ερμηνεία "Rescue Me" και "Believe in You". Το κουαρτέτο από τον Σαν Φραντζίσκο με το"Earthshaker" πετυχαίνει να δώσει στους φίλους του σκληρού ροκ μοναδική καταθεση ψυχής. Απλά κορυφαίο!!!
TRIUMPH: Allied Forces (ΜCA)
Eτούτοι εδώ οι Καναδοί ξεκίνησαν το 1974 από το Τορόντο και δημιούργησαν το 1981 το αριστουργηματικό άλμπουμ "Allied Forces".Αν και τρίο, ξεχώρισε αμέσως για τον άγριο hard rock ήχο τους με έντονες αναφορές σε boogie ρυθμούς.Έπρεπε λοιπόν να κυκλοφορήσουν το πέμπτο δίσκο τους για να έρθει η αναγνώριση και σε εμπορικό επίπεδο.Όσοι μάλιστα έχετε δει το “Live at the USA Festival” που παίζουν μπροστά σε 500 χιλιάδες κόσμο θα νιώσετε την μαγεία αυτού του σπουδαίου συγκροτήματοςΤο άλμπουμ περιέχει εξαίσια τραγούδια με το “Fight the Good Fight” να κλέβει την παράσταση αλλά και τα "Magic Power", "Ordinary Man" να ακολουθούν.Το παίξιμο όλων των μουσικών είναι εξαιρετικό με τον κιθαρίστα και τραγουδιστή Rick Emmett να ξεχωρίζει για την υψηλή απόδοση του.
SAXON: Denim and Leather (Capitol Records)
Η αντεπίθεση SAXON για να κατακτήσουν την μεταλλική κορυφή το 1981 συνεχίστηκε με το τέταρτο και κατά πολλούς καλύτερο άλμπουμ τους.Οι πρωτεργάτες του NWOBHM κυκλοφόρησαν εκείνη την χρονιά ένα κλασικό δίσκο που ήταν όμως και το τελευταίο για τον ντράμερ τους Pete Gill( μετέπειτα Motorhead).Η μπάντα εκείνη την εποχή σαρώνει σε όλους τους συναυλιακούς χώρους,μπαίνει στα αγγλικά τσαρτς και προκαλεί αίσθηση στην hard ‘n heavy κοινότητα αφού με το "Denim and Leather" γράφουν αθάνατα τραγούδια όπως τα "Princess of the Night", Never Surrender", "And the Bands Played On" και φυσικά το ομώνυμο καταπληκτικό κομμάτι του δίσκου.Ο Byff Byfford μαζί με τα υπόλοιπους έβαλε πολύ ψηλά το πήχυ και τριάντα χρόνια σχεδόν μετά ο δίσκος αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία των Saxon.Aξίζει να αναφέρουμε ότι ο τίτλος του άλμπουμ χαρακτηρίζει μέχρι και σήμερα την ενδυματολογική λατρεία που έχουν οπαδοί και συγκροτήματα στο Denim and Leather!
ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΕΝA ΑLBUMS
STYX: "Paradise Theater"
Tελευταίο εμπνευσμένο άλμπουμ για αυτό το σπουδαίο συγκρότημα με concept διάθεση και θεματολογία. Εξαιρετικά φωνητικά !Αor,progressive,hard rock, pop όλα βρίσκονται εδώ!
WHITESNAKE: "Come ‘an Get It"
Πολλοί το έχουν αδικήσει δυστυχώς και εμείς πέσαμε στην ίδια παγίδα.Φοβερό άλμπουμ,από τα αγαπημένα μας ,με μοναδικά και αξέχαστα τραγούδια.
LOVERBOY: "Get Lucky"
Ξεχασμένοι από όλους οι Καναδοί ρόκερς εκτός από εμάς βέβαια.Καταπληκτικές μελωδίες ,τέλεια φωνητικά, και για όσους δεν το ξέρουν το συγκεκριμένο άλμπουμ είναι πολυπλατινένιο στην Αμερική.
ΟΖΖΥ: "Diary of Madman"
Ο πιο απίθανος τρελλός του μεταλλικού ροκ κυκλοφορεί ένα σπουδαίο άλμπουμ με άψογη συνθετική και ενορχηστρωτική δομή.Κρίμα που στη συνέχεια ο τραγικός θάνατος του Randy Rhoads περιόρισε τον καλλιτεχνικό οίστρο του Ozzy.
SAGA: "Worlds Apart"
Άλλο ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό καναδικό σχήμα για τη στήλη μας.Oι Saga παντρεύουν με επιτυχία το progressive rock με τις aor μελωδίες και πρωτοπορούν για την εποχή στο MTV με το “On the Loose”.
TOP TEN ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ
1) “I Surrender” - (Rainbow)
2) “Mother,Father” - (Journey)
3) “Don’t Break my Heart Again” - (Whitesnake)
4) “Princess of the Night” - (Saxon)
5) “Believe in You” - (Y&T)
6) “Fight the Good Fight” - (Triumph)
7) “Over the Mountain” - (Ozzy)
8) “Bringin ‘on the Heartbreak” - (Def Leppard)
9) “Break it Up” - (Foreigner)
10) “For Those About to Rock We Salute You” - (AC/DC)
Φώτης Μελέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...