Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Journey: "Captured" (1981)

Αναδημοσίευση από το www.rockway.gr
Το 1981 θεωρείτο για την θαυματουργή πεντάδα από το San Francisco μια από τις πιο επιτυχημένες χρονιές της κι αυτό όχι άδικα.
Μερικούς μήνες πιο πριν και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 1980 κυκλοφόρησε το “Departure” και ήταν θα λέγαμε η λογική συνέχεια και το απόγειο της χρυσής περιόδου των Journey, όταν και με την έλευση στην ουσία του ταλαντούχου και νεαρού τότε τραγουδιστή Steve Perry ξεκίνησαν από το 1978 να καθιερώνονται ως ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα που γέννησε ποτέ η Χώρα των Ευκαιριών.

Με μια σειρά εκπληκτικών άλμπουμ μέχρι και το 1986, έζησαν το απόλυτο Αμερικάνικο Όνειρο, κάνοντας τρελές πωλήσεις για τα δεδομένα της εποχής μεταμορφώνοντας τους στην κυριολεξία από μια απλή club band της California, σε μια τεραστίων διαστάσεων arena rock μπάντα.
Κατά τη διάρκεια λοιπόν της “Departure” Tour οι Journey περιόδευσαν ανά την υφήλιο ξεκινώντας από την γενέτειρά τους όπως ήταν φυσικό, το San Francisco στις 26 Μαρτίου του 1980 καταλήγοντας στο μακρινό Τόκυο της Ιαπωνίας στις 13 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.
Εδώ το “Captured” υποδηλώνει αυτό ακριβώς που εννοεί ο τίτλος, “αποτυπώνει” δηλαδή όλη αυτή την μοναδική εμπειρία των ζωντανών εμφανίσεων της μπάντας εκείνη την περίοδο.

Ο δίσκος περιλαμβάνει ηχητικά ντοκουμέντα από τρία διαφορετικά venues και συγκεκριμένα 4 κομμάτια από το The Forum του Μόντρεαλ του Καναδά στις 8 Αυγούστου, 2 ενδιάμεσα κομμάτια από τα shows στην Ιαπωνία στο τέλος της περιοδείας τους και 10 κομμάτια από το ιστορικό Cobo Hall του Ντιτρόιτ της Αμερικής, μητρόπολη και αφετηρία μιας άλλης θρυλικής μέγα-μπάντας, αυτής των KISS, στις 4 και 5 Αυγούστου του 1980.
Το άλμπουμ ανοίγει με το intro “Majestic” και τον χαιρετισμό του Steve Perry στο κοινό του Κεμπέκ και αμέσως μετά μπαίνει το “Where Were You” από το πρόσφατο όπως είπαμε Departure.
Συνοπτικά το άλμπουμ περιέχει όλες τις επιτυχίες του συγκροτήματος για την εποχή εκείνη επικεντρώνοντας μόνο στα τρία τελευταία άλμπουμ με τον Perry στα φωνητικά μιας και τα τρία που προηγήθηκαν ουδέποτε έτυχαν άμεσης αναγνώρισης από τους οπαδούς της μπάντας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εύθυμα “Just The Same Way” και “Feeling That Way” με τον Perry και τον Rolie να εναλλάσσονται στα φωνητικά όπως και στο καταπληκτικό “Anytime”, το μελαγχολικό “Lights”, τα πιο slow “Too Late” και “Lovin’ Touchin’ Squeezin” καθώς και την διαμαντάρα που ακούει στο όνομα “Wheel In The Sky”.
Η μπάντα σε απίστευτα κέφια να ξεσηκώνει το κοινό σε κάθε της νότα, σε κάθε μελωδικό κιθαριστικό riff και solo του Neal Schon, σε κάθε κημπορντιστικό crescendo του μαγευτικού Gregg Rolie, σε κάθε κορώνα του “αιθέριου” Steve Perry ο οποίος δημιουργεί μια μοναδική επικοινωνία με τον κόσμο και αποδεικνύει το πόσο τεράστιος frontman είναι σε κάθε του ερμηνεία.
Για τα τότε δεδομένα, ο ήχος είναι απλά κ-ρ-υ-σ-τ-ά-λ-λ-ι-ν-ο-ς και η παραγωγή γενικότερα αφού ανήκει στον μετρ των παραγωγών Kevin Elson (Lynyrd Skynyrd, Night Ranger, Mr. Big, Strangeways και φυσικά του “τιρινίνι” ή αλλιώς του θεϊκού The Final Countdown των επίσης θεών Europe) και να σταθούμε στο γεγονός ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο κομμάτια και ο λόγος γίνεται για τo “Dixie Highway” ένα εύθυμο up-tempo rock n roll κομμάτι το οποίο προορίζονταν για το επόμενο καταιγιστικό άλμπουμ που θα ακολουθούσε (Escape) αλλά δεν τα κατάφερε ποτέ και το “The Party’s Over (Hopelessly In Love)” ένα νέο studio κομμάτι που κλείνει ιδανικά το δίσκο, τα πλήκτρα του οποίου ηχογραφήθηκαν από τον session πιανίστα/πληκτρά Tim Gorman αφού ως γνωστόν, μετά το τέλος της περιοδείας, ο μεγάλος Gregg Rolie αποχώρησε από το συγκρότημα λόγω μουσικών διαφωνιών με τους υπόλοιπους και την περίοδο εκείνη η μπάντα βρίσκονταν προς αναζήτηση νέου μέλους ώσπου τελικά βρήκαν αντικαταστάτη στο πρόσωπο του Jonathan Cain και με το line-up αυτό έμελλε να βάλλουν τα θεμέλια ώστε να γιγαντωθούν τα επόμενα χρόνια ακόμα περισσότερο κυκλοφορώντας τα μεγαθήρια “Escape” (1981) και “Frontiers” (1983) και ένας σημαντικός λόγος που συντέλεσε στην μεταγενέστερη επιτυχία της μπάντας και τους μεταμόρφωσε σε αστέρες του μελωδικού ήχου, ήταν τα εκρηκτικά τους live και η αστείρευτη ενέργεια επί σκηνής και το εκπληκτικό τούτο εδώ live διαμάντι δικαιώνει αυτή την φήμη στο ακέραιο. Απαραίτητο σαφώς σε κάθε δισκοθήκη!
TRACK LISTING:
1.Majestic,
2.Where Were You,
3.Just The Same Way,
4.Line Of Fire,
5.Lights,
6.Stay Awhile,
7.Too Late,
8.Dixie Highway,
9.Feelin’ That Way,
10.Anytime,
11.Do You Recall
12.Walks Like A Lady,
13.La Do Da,
14.Lovin', Touchin', Squeezin',
15.Wheel In The Sky,
16.Any Way You Want It,
17.The Party's Over (Hopelessly In Love) (studio track)
ΜΕΛΗ:
Steve Perry (lead φωνητικά),
Neal Schon (κιθάρες),
Ross Valory (μπάσο),
Gregg Rolie (πλήκτρα, φωνή),
Steve Smith (τύμπανα)
Άρης Αβραμίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...