Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

METAL: “A Headbanger’s Journey”

Aναδημοσίευση από το www.rockway.gr
Να και ένα μουσικό dvd που δεν ακολουθεί την πεπατημένη των live εμφανίσεων ή της ιστορίας των γκρουπ αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας μιάμισης ώρας που αφορά τον συναρπαστικό κόσμο του heavy metal.
Πιο συγκεκριμένα, ο Sam Dunn, ένας 30χρονος ανθρωπολόγος και αφοσιωμένος metalhead μέσα από μια προσωπική κοινωνιολογική έρευνα επιχειρεί να απαντήσει σε ένα θεμελιώδες ερώτημα: γιατί η heavy metal μουσική παρόλο που συνεχίζει εδώ και 40 χρόνια να απορρίπτεται, να καταδικάζεται και να προκαλεί έντονες αντιδράσεις από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας εξακολουθεί να αγαπιέται με πάθος από εκατομμύρια ανθρώπους;

Η απάντηση έρχεται μέσα από αυτό το άκρως ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ το οποίο χωρίζεται σε διάφορες ενότητες ανάλογα με το θεματικό πεδίο που κάθε φορά καταπιάνεται.
Έτσι, θέματα όπως προέλευση, μουσικές ρίζες, οπαδοί, κουλτούρα, λογοκρισία, θρησκεία, θάνατος κ.ά. απασχολούν την έρευνα η οποία εμπλουτίζεται με ζωντανές εμφανίσεις γκρουπ από όλο το metal φάσμα και άκρως ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις τόσο με την μεταλλική κοινότητα (οπαδοί και καλλιτέχνες π.χ. Alice Cooper, Dio, Iommi, Dee Snider, Bruce Dickinson κ.ά.) όσο και με πανεπιστημιακούς καθηγητές και συγγραφείς.
Επίσης, ο Dunn επισκέπτεται συναυλίες, φεστιβάλ και διάφορες χώρες εντοπίζοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που προσδίδουν αυτήν την αξιοθαύμαστη οικουμενικότητα στο heavy metal.
Προτιμήστε την ειδική έκδοση καθώς υπάρχει και ένα δεύτερο dvd που περιλαμβάνει το γενεαλογικό δέντρο της rock & metal μουσικής, ένα 25λεπτο αφιέρωμα στο νορβηγικό black metal όπου εμφανίζονται ηγετικές μορφές του χώρου, εκτενείς συνεντεύξεις με τον Lemmy και πολλούς metal stars, outtakes από τα ταξίδια του Dunn κ.ά.
Με αυτό το dvd θα σας δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχετε νοερά σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στα πολυδιάστατα μονοπάτια του metal και για άλλη μια φορά να αισθανθείτε περήφανοι που αποτελείτε μέρος αυτού του εθιστικού σύμπαντος.
Όσο για το ποια είναι η απάντηση που προκύπτει από όλη αυτή την έρευνα; Απλή και καθηλωτική: Το metal φέρνει την κοινωνία αντιμέτωπη με ό,τι αυτή θέλει να αγνοεί να αρνείται και να φοβάται. Γι’ αυτό θα είναι πάντα η κουλτούρα των outsiders!
Παναγιώτης Κάπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...