Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Live πανδαισία από τους Υ&Τ


Σε ένα κατάμεστο ΚΥΤΤΑΡΟ πραγματοποιήθηκε ένα από τα καλύτερα live όλων των εποχών στη χώρα μας!
Όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό και μεγαλοπρεπές, οι Y&T κυριολεκτικά έδωσαν ψυχή και σώμα ώστε να ζήσουμε live, μοναδικές στιγμές ατόφιου αμερικάνικου hard rock.

Ας πάρουμε όμως τα πράματα από την αρχή με τους δικούς μας Spitfire. Αρκετά ανανεωμένη εμφανίσθηκε η ντόπια θρυλική μπάντα, με νέα μέλη στο ενεργητικό της, τον παλιό γνώριμο Γεώργιο Ασπιώτη στα πλήκτρα και δεύτερα φωνητικά, τον Γεώργιο Παξιμάδη (drums) και τον Νίκο Συράκο (Steamroller Assault) στη φωνή όπου με τις δυναμικές ερμηνείες του έκλεψε την παράσταση και έδωσε σημαντική ώθηση στο άριστο παίξιμο του γκρουπ.

Ο ήχος τους, βαρύς και μεταλλικός, οι κιθάρες φλογισμένες με πρωταγωνιστή φυσικά τον ηγέτη του γκρουπ, Ηλία Λογγινίδη αλλά και άξιο συμπαραστάτη τον έτερο κιθαρίστα Πάνου Χατζηιωαννίδη όπου οι διπλοσολιές και τα ριφ ήταν διαρκώς εκρηκτικά. Η μπασογραμμή του Νίκου Μιχαλακάκου ανέδειξε  και γέμισε ακόμη περισσότερο τον όγκο που έβγαζε η μπάντα ενώ έπαιξαν κυρίως κομμάτια από το τελευταίο τους δίσκο “Die Fighting” και ένα καινούργιο τραγούδι.
Και ενώ οι Spitfire τελείωσαν την εμφάνιση τους μέσα σε κλίμα αποθέωσης, όλο το club ήταν στα κάρβουνα για την παρθενική  εμφάνιση του θρυλικού Dave Meniketti και των Υ&Τ. Στο μεσοδιάστημα της αναμονής για άλλη μια φορά τραγούδι των AC/DC λειτουργεί πετυχημένα για το ζέσταμα του κόσμου πριν από live εμφανίσεις.

Μετά από λίγα λεπτά ανεβαίνουν το σανίδι οι Υ&Τ και η καταιγίδα μόλις αρχίζει. Ο ήχος απίστευτα τέλειος και ισορροπημένος για όλα τα όργανα και η επίθεση του αμερικάνικου κουαρτέτου ξεκινά  με το φοβερό “Black Tiger” και το “Hard Times” να βάζει φωτιά στο Κύτταρο. Το “Dirty Girl” με την blues εισαγωγή του, φτιάχνει και άλλο τον κόσμο που τραγουδά με χαρά στο “Rock & Roll's Gonna Save the World” ενώ ακολουθούν τα εκρηκτικά “Mean Streak” και "Rhythm or Not". Στο “Midnight in Tokyo”, η blues εισαγωγή μετατρέπεται σε acappella απόδοση και μετά  ακολουθεί ο δυναμισμός, το συναίσθημα και η ένταση. 

Ο Dave Meniketti ήδη έχει καθηλώσει όλο το club με τις σπαρακτικές και βαθιά συναισθηματικές ερμηνείες του αλλά και με τον εκπληκτικό κιθαριστικό σεισμό που έχει δημιουργήσει με το παίξιμο του. Στη συνέχεια παίζουν κομμάτια από τον τελευταίο τους δίσκο “Facemelter”, ευχαριστώντας το κοινό για τα ένα εκατομμύριο κλικ που έκανε το video “I’ m Coming Home”. Ενδιάμεσα όμως εκτελούν με ανατριχιαστικό πάθος το “Wind of Change” και και φορτίζουν με ρίγη συγκίνησης όλο το Club. Σε αυτό το σημείο πρέπει να δώσω τα εύσημα στον άλλο κιθαρίστα, John Nymann, και το μπασίστα Brad Lang, που με την αστείρευτη ενέργεια τους, έκαναν άνω-κατω το club, τόσο με το άριστο παίξιμό τους,  με την σκηνική τους παρουσία αλλά και με τα πολύ δουλεμένα δεύτερα φωνητικά τους.

Ο κόσμος από κάτω παραληρούσε και ύστερα από λαϊκή απαίτηση οι Υ&Τ παίζουν και το “Summertime Girls”. Η συνέχεια όμως δικαιολογημένα είναι συγκινητική αφού ο Dave Meniketti, αφιερώνει το ορχηστρικό “I ‘ll Cry for You” στον αδικοχαμένο μπασίστα του συγκροτήματος, Phil Kennemore.
Με τα “25 Hours και “Hurricane” οι αμερικανοί hard rockers συνεχίζουν να μας βομβαρδίζουν ασταμάτητα όπου έρχεται το σόλο στα τύμπανα του Mike Vanderhule, για να πάρουμε μία μικρή ανάσα. Μετά το τέλος του δυναμικού σόλο, η υπόλοιπη μπάντα ανεβαίνει ξανά στη σκηνή για να μας δώσει το τελειωτικό κτύπημα με τα “Eyes of the Stranger” και “I Believe in You” όπου η κιθάρα του σχεδόν εξηντάρη D.Meniketti μας έχει ισοπεδώσει με ένα μοναδικό κιθαριστικό κρεσέντο και παράλληλα με την τρομερή φωνή του.

Στη συνέχεια έρχεται το “Squeeze” με τον John Nymann στα φωνητικά (το αφιέρωσαν κι αυτό στο P.Kennemore) με συνέπεια να έχει δημιουργηθεί ένα απίστευτο hard rock ‘n roll party, το οποίο κλείνει με το κλασσικό μνημειώδες “Forever” και οι Υ&Τ αποχωρούν μέσα σε ντελίριο ενθουσιασμού.
Για encore και οριστικό κλείσιμο της βραδιάς η παρέα του Dave Meniketti παίζει το τρομερό “Rescue me” με ένα ΚΥΤΤΑΡΟ να παραμιλά και να έχει σοκαριστεί από το δυναμισμό, την αυθεντικότητα και την εκτελεστική δεινότητα των Y&T.

Συνολικά όλη η συναυλία ήταν ο ορισμός πως πρέπει να παίζουν τα ροκ συγκροτήματα που αγαπούν πραγματικά αυτό που κάνουν όσο χρόνια και αν περάσουν. Η σαρωτική εμφάνιση των Υ&Τ μας απογείωσε και μας έκανε τρισευτυχισμένους αφού απέδειξαν ότι υπάρχουν μουσικοί σαν τον τεράστιο D.Meniketti που κρατούν γερά τα σκήπτρα του hard rock, όρθιοι και περήφανοι με σεμνότητα πάνω στη σκηνή και στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα απάντησης σε όσους τους αμφισβητούσαν ή  έκαναν πως τους αγνοούσαν στην πατρίδα μας. Εύχομαι η υπόσχεση του Dave Meniketti ότι θα μας ξανάρθουν να γίνει πραγματικότητα…

Υ&Τ setlist
“Black Tiger” 
“Hard Times”
“Dirty Girl”
“Rock & Roll's Gonna Save the World”
“Mean Streak” 
"Rhythm or Not".
“Midnight in Tokyo”
“Shine On”
“Blind Patriot”
“Winds of Change”
“Don’t Bring me Down”
“I ‘ll Cry for You”
“I’ m Coming Home”
“Summertime Girls”
“25 Hours,
“Hurricane”
“Eyes of the Stranger”
“I Believe in You”
 “Squeeze”
“Forever”
“Rescue me”


Φώτης Μελέτης 

photos: Σοφία Μπαλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...