Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

O Dave Meniketti(Y&T) εξομολογείται στο Rockway.gr

Συνέντευξη στο Φώτη Μελέτη

Ένα συγκρότημα πραγματικός θρύλος για το αμερικανικό hard rock, οι σπουδαίοι Υ&Τ, επιτέλους έρχονται στη πατρίδα μας για ένα μοναδικό live show. H παρέα του δημιουργού του γκρουπ, κιθαρίστα, συνθέτη και τραγουδιστή Dave Meniketti, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο Rockway.gr, δηλώνει έτοιμη να μας χαρίσει σημαντικές στιγμές γνήσιου και αυθεντικού hard rock.

Καλησπέρα Dave, τι κάνεις αυτή την περίοδο;
Γεια σου Φώτη! Προσπαθούμε το καλύτερο για το γκρουπ και δίνουμε αρκετά live shows.

Υπάρχουν μήπως σχέδια και για καινούργιο άλμπουμ από του Υ&Τ;
Μόλις κυκλοφορήσαμε ένα  εξαιρετικό διπλό live cd και στις αρχές της επόμενης χρονιάς πιθανόν να  ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις για νέο δίσκο αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμη.

Ποιο νομίζεις ότι είναι το σημαντικότερο άλμπουμ των Υ&Τ;
Μάλλον το “Black Tiger”, διότι έκανε μεγάλη αίσθηση και είχε μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην χώρα μας όσο και στην Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Άλλωστε τα περισσότερα τραγούδια στo setlist μας προέρχονται από το συγκεκριμένο δίσκο.


Τι αναμνήσεις έχεις από την συνεργασία σου με τον Phil Kennemore (R.I.P. 2011);
Μεγάλος στιχουργός, και ένας πολύ καλός συνεργάτης. Μαζί γράψαμε τα περισσότερα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια των Y&T στη μακρά σταδιοδρομία μας. Αυτός γνώριζε πολύ καλά εμένα και ήταν αρκετά εύκολο να κάνουμε τις ιδέες μας πραγματικότητα και  να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Μου λείπει ως  έτερος συνθέτης αλλά πολύ περισσότερο ως καλός φίλος.

Είναι προφανές ότι είσαι λάτρης των blues. Θα έλεγες ότι τα blues είναι η κύρια  επιρροή σου, ως μουσικός;
Ναι το παραδέχομαι ότι τα blues με έχουν επηρεάσει από νωρίς στην καριέρα μου τόσο σαν κιθαρίστα όσο και σαν τραγουδιστή και έχουν μεγάλη επίδραση σε εμένα. Λατρεύω τον τρόπο των blues διότι είναι πλούσιος σε πάθος και συναίσθημα και αυτό θέλω να περάσω και στο παίξιμο μου.


Ποιες είναι οι διαφορές των σημερινών συγκροτημάτων με τα μεγάλα hard rock groups της δεκαετίας του ’70 και ’80;
Μόνο λίγο στο ύφος αλλάζουν… τα υπόλοιπα είναι παρόμοια. Προσωπικά για έμενα δεν έχει σημασία, τι στυλ ροκ παίζουν ή όταν ξεκίνησαν την καριέρα τους πόσο  επιδέξιοι συνθέτες είναι. Μπορεί να είσαι ο πιο γρήγορος  κιθαρίστας ή να έχεις το πιο βαρύ ήχο ως συγκρότημα, αν όμως τα κομμάτια σου δεν μείνουν αξέχαστα τότε δεν θα έχεις μία μεγάλη πορεία. Πιστεύω ότι ειδικά στη δεκαετία του ’70 τα γκρουπ εκείνης της εποχής δεν είχαν την τάση να μιμούνται ή να αντιγράφουν άλλες μπάντες. Κάθε συγκρότημα τότε είχε το δικό του ήχο και διαφορετική συνθετική προσέγγιση. Πολύ περισσότερο που όλα ομογενοποιούνται τα τελευταία 30 χρόνια.

Νομίζεις ότι είστε ένας καλύτερος τραγουδιστής ή κιθαρίστας;
Όταν ξεκίνησα ήμουν μόνο κιθαρίστας αλλά έγινα καλός τραγουδιστής στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν η φωνή μου άρχιζε να ωριμάζει. Απλά είμαι ευτυχής που μπορώ να κάνω τόσο καλά και τα δύο πράματα δηλαδή και να τραγουδάω και να παίζω ένα κιθαριστικό σόλο και παράλληλα να κάνω μία απαιτητική και δύσκολη δουλειά που τελικώς με ικανοποιεί.


Ο hard rock ήχος έχει καλύτερη ανταπόκριση στο ευρωπαϊκό ή το αμερικάνικο κοινό και γιατί;
Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι το κοινό και των δύο ηπείρων αγαπούν εξίσου το κλασσικό ροκ. Ωστόσο, πιστεύω ότι τα ευρωπαϊκά ακροατήρια έχουν την τάση να είναι λίγο πιο εξειδικευμένα. Αν και είναι δύσκολο να είσαι απόλυτος για ένα τέτοιο θέμα, μου αρέσει σίγουρα η προσοχή για την λεπτομέρεια που δείχνουν τα  ευρωπαϊκά ακροατήρια, όσον αφορά την επικέντρωση που έχουν στις ζωντανές δεξιότητές μας. Επίσης δεν συζητούν τόσο πολύ, όσο γίνεται κατά τη διάρκεια παραστάσεων στις ΗΠΑ. Ο καθένας φαίνεται να έχει εστιασμένη στην απόδοση του γκρουπ και λιγότερο στη party πλευρά ενώ το show συνεχίζεται.

Έχεις κάποια επαφή με παλιά μέλη των Υ&Τ;
Ναι έχω με κάποιους αλλά δεν μιλάμε πολύ συχνά αλλά παραμένουμε φίλοι.

Προβλέπεται να κυκλοφορήσεις σόλο δίσκο;
Δεν έχω κανένα πλάνο να κυκλοφορήσω σόλο άλμπουμ για τα επόμενα δύο χρόνια όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα μου.


Σε λίγες μέρες (σ.σ. 15 Σεπτεμβρίου) θα παίξετε για πρώτη φορά live στην Ελλάδα. Τι να περιμένουμε;
Ένα μεγάλο live show! Αυτό είναι  ότι πιο φημισμένο παίζουμε δίνοντας τον καλύτερο μας εαυτό όπως κάνουμε σε κάθε συναυλία. Θα παίξουμε ένα δυνατό μείγμα από πολλά αγαπημένα κομμάτια της καριέρα μας, με μερικά τραγούδια από το τελευταίο studio δίσκο μας (σ.σ. Facemelter) επειδή έχουμε το χρόνο να το κάνουμε από τη στιγμή που παίζουμε συνήθως για 2 ώρες και περισσότερες κάθε νύχτα.

Ευχαριστώ Dave για τη συνέντευξη! Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις στους οπαδούς των Y&T στην Ελλάδα;
Το συγκρότημα και εγώ είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που επιτέλους παίζουμε στην Ελλάδα και περιμένω να είναι μια παράσταση για να την θυμάστε. Αν έχετε τη δυνατότητα ελάτε στη συναυλία μας και είμαι βέβαιος ότι δεν θα φύγετε απογοητευμένοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...