Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

KROKUS: “Dirty Dynamite”

Δεν ξέρω αν το “Dirty Dynamite” είναι το κύκνειο άσμα ενός μεγάλου κυριολεκτικά συγκροτήματος, ούτε πιστεύω στις δηλώσεις κάποιων από τα μέλη τους, ότι δεν αντέχουν άλλο λόγω ηλικίας. Εκείνο που εισπράττω ακούγοντας το καινούργιο τους album είναι ότι το γκρουπ που κατηγορήθηκε στη δεκαετία του ’80 ότι μοιάζει πολύ με τους AC/DC, κατάφερε να αντέξει και να αρέσει στον κόσμο σχεδόν σαράντα χρόνια και πέτυχαν να παραμείνουν ενεργοί γεμίζοντας club αλλά και μεγάλα στάδια στη κεντρική Ευρώπη. 
 Οπότε όσο και να επιμένουν κάποιοι ότι μοιάζουν υπερβολικά στην παρέα τους Angus Young θα διαπιστώσουν ότι μάλλον διαψεύδονται. Οι KROKUS κυκλοφορούν λοιπόν το 17ο δίσκο τους και συνεχίζει στον ίδιο και απαράλλαχτο σκληροτράχηλο ήχο που όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησαν πιστά, έντιμα και με συνέπεια, δηλαδή το παραδοσιακό hard rock των ‘70s, εμπλουτισμένο με μπόλικους boogie ρυθμούς. Η χαρακτηριστική φωνή του Μαλτέζου Marc Storace αποτελεί το σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος και κατορθώνει να συγκινεί ακόμη τους οπαδούς τους. 
Άλλωστε για τον εν λόγω κύριο το είχαμε διαπιστώσει και ζωντανά το Γενάρη του 2007 στο An Club, όπου αν και νομίζω ότι τότε ήταν ο μοναδικός από το original line up, θαυμάσαμε ένα σπουδαίο group και ένα σπουδαίο performer. Μάλιστα από εκείνη βραδιά εκτός του Marc Storace μας είχε εντυπωσιάσει και η κιθαριστική παρουσία του Mandy Meyer, που επέστρεψε ξανά στο συγκρότημα ως τρίτος κιθαρίστας. Όλα λοιπόν τα κομμάτια έχουν σφραγίδα KROKUS και θα ξεχωρίζαμε τα “Live Ma Life”, “Halleluja Rock n' Roll”, “Go Baby Go” (θυμίζει εποχές Metal Rendez-vous και Headhunter), και το εξαιρετικό “Better Than Sex” που παραπέμπει στους WHO. 
 Επίσης ξεχωρίζει και η ανατριχιαστική διασκευή στο κλασσικό “Help” των Beatles, όπου οι ερμηνείες αγγίζουν την τελειότητα. Φυσικά θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφέρω ότι την εμπνευστική δύναμη των Ελβετών την αποτελούν ο μπασίστας και παραγωγός, Chris Von Rohr αλλά και οι κιθαρίστες Fernando Von Arb και Mark Kohler. 
 Αξίζει επίσης να επισημάνω ότι στο “Dirty Dynamite” οι εξωτερικές βοήθειες ήταν σημαντικές και αρκετά καλές αφού συνεργάστηκαν με τον ντράμερ Kosta Zafiriou (Pink Cream 69) και τους τραγουδιστές Tommy Heart (Fair Warning) και Mark Fox (πρώην Shakra). 
 Συνοπτικά έχουμε να κάνουμε με άλλη μία κλασσική, KROKUS κυκλοφορία, που σε κάνει να τραγουδάς, να κτυπιέσαι και να κουνάς επίμονα και με χαρούμενη διάθεση το γέρικο πόδι σου. Άλλωστε το τι εστί KROKUS, το περιγράφουν νομίζω άψογα στο κεφάτο “Hardrocking Man”.

ΦΩΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...